Apollo 2012: vítěznou sošku si odnesl Boris Carloff

Vydáno 07.02.2013 | autor: redakce

Druhý ročník Ceny české hudební kritiky Apollo zná svého vítěze. Stal se jím producent a muzikant Boris Carloff. Vyhlášení se konalo 6. února v SaSaZu.

Apollo 2012: vítěznou sošku si odnesl Boris Carloff Apollo 2012: vítěznou sošku si odnesl Boris Carloff


carloff94942V letošním, druhém ročníku ceny Apollo hlasovalo pro nejlepší album z období listopad 2011 - listopad 2012 sedm desítek hudebních kritiků, publicistů a dramaturgů. Alespoň jeden hlas dostalo 40 domácích desek. Vítěze pak porota vybírala v den udílení ceny z finální sedmičky: Boris Carloff, Charlie Straight, Květy, Lenka Dusilová, The Prostitutes, Umakart a Zrní.

Vítěz Boris Carloff, jenž porotu zaujal svým albem The Escapist (přečtěte si recenzi), pak v děkovné řeči předal své poselství: "Nedělejte muziku podle toho, co zrovna letí a co je trendy, budou z vás jen lokální sračky".

V SaSaZu vystoupili všichni nominovaní interpreti, na pódiu zahráli po dvou skladbách. Každému vystoupení předcházel krátký live rozhovor a předtočený medailonek se stejnou řadou otázek. Mezi nejošemetnější patřily: "Za kolik korun by se měla prodávat vaše píseň ve formátu mp3?" a "Na jaký koncert byste pozvali svoje prarodiče?"

Podívejte se na obsáhlý fotoreport z Apolla 2012

Krátce před vyhlašením oznámil Michal Thomes, jeden z pořadatelů Rock for People, že vedle vítěze Apolla vystoupí na festivalu také Charlie Straight, jež Rock for People nominoval i na zahrační festivalovou výměnu. Celým večerem provázel James Cole. Vítěz kromě sošky Apollo od Maxima Velčovského získal finanční prémii 60 000 Kč.

Apollo je cena české hudební kritiky, které se snaží reagovat na současnou neuspokojivou situaci na poli odborných hudebních cen v České republice. Vychází z britského modelu Mercury Prize a klade si za cíl zvýšit povědomí o kvalitní české populární hudbě a zároveň finančně odměnit ty interprety, kteří si odměnu opravdu zaslouží.



ape, Karolína Jedličková, foto: Honza Průša (musicserver.cz)


cenaapollo_top

zavřít