Co vychází v březnu: přehled novinek

Vydáno 24.03.2013 | autor: redakce

Nejočekávanějším albem prvního jarního týdne je nepochybně novinka Depeche Mode Delta Machine. Za pozornost však stojí i nové studiové zářezy The Strokes, Erica Claptona nebo OneRepublic.

Co vychází v březnu: přehled novinek Co vychází v březnu: přehled novinek


deltamachine_coverDepeche Mode - Delta Machine
Čtyřletá perioda, s níž DM vydávají nový materiál, se u tohoto tria protahuje už na páté album. Nahrávka Delta Machine nese pořadové číslo třináct a vznikla - stejně jako dva předchozí počiny - pod producentským dozorem Bena Hilliera. V základní verzi obsahuje třináct skladeb, v deluxe edici ještě o čtyři více. Podle Martina Gorea má Delta Machine stejnou atmosféru jako desky z počátku 90. let Violator a Songs of Faith and Devotion. Koncertní podoby nových skladeb se čeští fanoušci dočkají 23. července.

Přečtěte si recenzi Delta Machine!


old-sock-1363036079Eric Clapton - Old Sock
Na svém 21. studiovém albu s názvem Old Sock se muzikant zprostředkovaně vrátil do svého dětství. Z dvanácti písní je totiž plných deset coververzemi skladeb, jež Eric Clapton zbožňoval v dětství nebo skladeb, které zpěváka a kytaristu během jeho kariéry nejvíce inspirovaly. Ve zbylých dvou případech půjde o nové písně - jmenovitě jde o kousky Every Little Thing a Gotta Get Over, které byly napsány speciálně pro účely této desky. Na natáčení si Clapton pozval i několik věhlasných hostů. Jmenujme např. Paula McCartneyho, Stevea Winwooda nebo zpěvačku Chaku Khan.



the-strokes_comedown-machineThe Strokes - Comedown Machine
Newyorčané The Strokes nenechali své fanoušky dlouho čekat a přesně dva roky po předchozím počinu Angles přispěchali s novým materiálem. Album Comedown Machine, jež produkoval Gus Oberg, obsahuje celkem jedenáct skladeb. Prvním singlem, který pětice kolem frontmana Juliana Casablancase vypustila koncem února, je skladba All The Time.





onerepublic-native-2013-smallOneRepublic - Native
Americká pop-rocková partička OneRepublic se na podzim minulého roku připomněla fanouškům singlem Feel Again a do světa poslala zprávu, že intenzivně pracuje na třetím studiovém albu. Jejich snažení dostalo název Native a kromě již zmiňované písně bude desku prezentovat singlová novinka If I Lose Myself.






lil_wayne_i_am_not_a_human_being_2_mixtape-front-largeLil' Wayne - I Am Not A Human Being II
Lil Wayne vydává své desáté album I Am Not Human Being II, pokračování I Am Not Human Being z roku 2010. Albu předcházel singl Bitches Love Me, pro rádia byl název zkrácen pouze na Love Me. Na albu, jež bylo zařazeno magazínem XXL a hudební stanicí MTV mezi nejočekávanější alba tohoto roku, se mezi hosty objevují hvězdy jako Drake, Nicki Minaj, Boo, 2 Chainz, Big Sean a Future.





kavinksy_outrun_coverKavinsky - Outrun
Pařížský producent Vincent Belorgey alias Kavinsky se dostal do širšího podvědomí především díky filmu Drive z roku 2010, kde zazněla jeho skladba Nightcall. Outrun, jež je po několika EP jeho prvním albovým zářezem, obsahuje celkem třináct skladeb. Pilotním singlem se stala skladba Protovision.






justin_experience_coverJustin Timberlake - The 20/20 Experience
Justin si dal s novou deskou načas - poslední počin FutureSex/LoveSounds a aktuální The 20/20 Experience dělí sedm let. Zpěvák, jenž se v mezičase věnoval herectví, pracoval na nahrávce už od června: "Inspirace přišla sama od sebe a sám jsem to vůbec nečekal. Prostě jsem přišel do studia, začal jsem si hrát se zvuky a skladbami a nic jsem neřešil. Moc jsem si to užíval a z toho, co z toho vzešlo, jsem nadšený. Na novém albu jsou jednak slyšet vlivy, které mě během mého života inspirovaly, ale také mé vlastní múzy." Novinku předznamenaly singly Suit & Tie a Mirrors.

Přečtěte si recenzi The 20/20 Experience!


cranberries_pak_lg2012Cranberries - Live 2012
Pouhé dva roky od posledního živáku Live in Paris 2010 (ten vyšel v roce 2011), připravili irští The Cranberries novou živou nahrávku. Vznikla před rokem v londýnském Hammersmith Apollo a obsahuje 22 skladeb. Nechybí časem ověřené kousky jako Zombie, Dreams, a Linger, ale také skladby ze zatím poslední studiové nahrávky Roses jako Tomorrow, Losing My Mind nebo Conduct. V rámci posledního turné zavítali populární Brusinky také do Prahy.




suede-bloodsports-480x480Suede - Bloodsports
Ještě o čtyři roky více než Justin Timberlake nechali své fanoušky čekat Britové Suede. Bloodsports je jejich šestým studiovým albem. Podle frontmana Bretta Andersona se nová deska vrací ke kořenům kapely, přesněji do první poloviny devadesátých let, kdy kapela vydala alba Dog Man Star a Coming Up. Anderson o nahrávce dále prohlásil, že je vůbec nejtvrdším počinem, který kdy nahráli. Prvním singlem je skladba It Starts and Ends with You.




kashmirKashmir - E.A.R.
Dánská alternativní rocková kapela Kashmir vydává své osmé studiové album E.A.R. Vznikla v roce 1991 pod názvem Nirvana, nicméně, když se slavné americké Nirvaně podařilo prorazit na celosvětový trh, Dánové si jméno své kapely změnili na Kashmir. Jejich tvorba se dá zařadit do kategorie indie rocku, o čemž se můžeme přesvědčit i na evropském turné, které chystají u příležitosti vydání nového alba. Prvním singlem z alba je skladba Seraphina.




cover_whatBon Jovi - What About Now
Čtyři roky od předchozího počinu The Circle o sobě dávají vědět rockeři Bon Jovi. Dvanáctou studiovou desku What About Now předznamenal singl a videoklip Because We Can. Nové album obsahuje dvanáct skladeb, deluxe edice pak o čtyři víc, mimo jiné také dvě skladby Jona Bon Joviho ze soundtracku k filmu Stand Up Guys. Jedna z nich, Not Running Anymore, získala nominaci Golden Globe v kategorii Nejlepší filmová skladba. Album je uvedeno do prodeje o 14 dní dříve, než bylo původně plánováno. Připomeňme, že v rámci turné Because We Can - The Tour zavítají 24. června i do pražské Synot Tip Areny.



bowie_nextDavid Bowie - The Next Day
V posledních letech nebylo o Davidu Bowiem příliš slyšet. Až 8. ledna překvapil u příležitosti svých šestašedesátých narozenin novým singlem s názvem Where Are We Now? a zároveň ohlásil nové album. Deska The Next Day vychází po deseti letech od předchozího počinu Reality a nese pořadové číslo 24. Druhým singlem, který se objevil koncem února, je píseň The Stars (Are Out Tonight). Začátkem března pak umělec, jenž během svojí kariéry prodal přes 130 miliónů kopií, zpřístupnil nové album online na iTunes.




hurts-exile-2013-1200x12001Hurts - Exile
Album Exile je následovník tři roky starého debutu Happiness, díky němuž se Hurts s dvěma miliony prodaných nosičů stali nejrychleji prodávanou novou britskou kapelou roku 2010. Prvním oficiálním singlem je skladba Miracle, avšak první ochutnávkou byla už dříve píseň The Road. Vedle Bon Jovi a dřívě zméněných Iron Maiden patří i Hurts mezi kapely, jež se letos objeví v Praze. Stejně jako oba předchozí samostatné koncerty v Česku je i jejich třetí vystoupení, jenž se odehraje 28. března v pražském Lucerna Music Baru, vyprodané.




portadaSka-P - 99%
Jedna z nejznámějších ska-punkových kapel na španělské hudební scéně Ska-P letos nachystala už druhé album. Po výběru hitů Todo Ska-p vychází jejich v pořadí sedmá studiová deska s názvem 99%. Také Ska-P, jež prodali přes 3 miliony alb a předvádějí již dlouhých 20 let svá elektrizující živá vystoupení po celém světě, vystoupí v dohledné době v Česku, konkrétně 20. dubna v pražské Tipsport Areně. Zatím poslední vystoupení vidělo před několika lety v pražské sportovní hale v Holešovicích 11 000 diváků.




mb_cover-2013Monkey Business - Happiness of Postmodern Age
Od vydání předchozí desky Twilight of Jesters uplynuly čtyři roky. Vedle původních jedenácti písní Monkeys překvapili vůbec první coververzí - skladbou písničkářky Joan Baez Diamonds and Rust. Kapela zároveň slibuje natočení pěti videoklipů, jež bude postupně zveřejňovat během celého roku. Jak prozradili v našem rozhovoru, momentálně končí dokončují třetí. Vydání alba doprovodí Monkey Business stejnojmenným turné, na které plynule navážou vystoupení na letních festivalech.

Přečtěte si recenzi nového alba


katenash-girltalkKate Nash - Girl Talk
Po dvou úspěšných deskách Made of Bricks a My Best Friend Is You nachystala charismatická písničkářka své třetí album s názvem Girl Talk. Sama zpěvačka označila album jako "poslání, jaké je to být ženou". Nahrávka obsahuje patnáct skladeb, prvním singlem je píseň 3AM. Kate Nash se posluchačům vryla do paměti především hitem Foundations. Kate bývá přirovnávána k Amy Winehouse, Lily Allen nebo ke Kate Bush. Loni na podzim vystoupila Kate Nash v pražské Roxy.




dido-girl-who-got-away-2013-600x600Dido - Girl Who Got Away
Fanoušci zpěvačky Dido si na nový materiál museli počkat pět let. Většina materiálu na její čtvrté album však vznikla už před létem 2011, kdy Dido porodila svému muži první dítě. "Všechnu muziku na toto album jsem napsala ještě předtím, než jsem otěhotněla," říká zpěvačka. "A spoustu věcí jsem pak natočila v době, kdy už jsem čekala miminko. Je velmi zajímavé vrátit se v myšlenkách zpátky do té doby." Stejně jako na debutovém albu se na většině tracků podílel její bratr Rollo Armstrong, jinak zakládající člen Faithless.



iron maiden - maiden england dvdIron Maiden - Maiden England
Metalová ikona Iron Maiden vydá koncert Maiden England na 2DVD. Nahrávka byla pořízena během světového turné k desce Seventh Son Of A Seventh Son na dvou vyprodaných koncertech v Birminghamu v roce 1988. První disk bude obsahovat záznam, který byl pečlivě zrestaurován a upraven z originálních VHS pásků. Dojde též na tři dosud nevydané přídavky - Running Free, Run To The Hills a Sanctuary. Druhé DVD nabídne dokument mapující tzv. třetí etapu historie Iron Maiden a dokument Twelve Wasted Years původně vydaný v roce 1987 a obsahující dobové rozhovory.



ska-pSka-P - Todo Ska-p
Jeden z čelních představitelů ska-punku, španělská sestava Ska-p, nachystal pro své příznivce kompilaci největších hitů. Nahrávka obsahuje 19 hitů, včetně kousků jako Cannabis, El Vals Del Obrero, Intifada nebo Mis Colegas. V rozšířené verzi pak fanoušci najdou dříve natočená hudební videa včetně zatím nevydaného koncertu Fete de L'Humanite z roku 2001. Zatím poslední deska Ska-P, vyšla před pěti roky pod názvem Lágrimas y Gozos, avšak na letošek Španělé chystají regulérní studiové album s názvem 99%. Koncem února vyrazili na turné, v jehož rámci potěší i domácí fanoušky - 20. dubna zahrají v pražské Tipsport Areně.


stereophonics-graffiti-on-the-train-album-artworkStereophonics - Graffiti On The Train
Velští rockeři Stereophonics připravili novou desku Graffiti On The Train. Jde o jejich osmé album, přičemž zatím poslední deska Keep Calm And Carry On vyšla v roce 2009. Novinku Graffiti On The Train předznamenávají hned dva singly. První In A Moment si mohli příznivci kapely zdarma stáhnout z oficiálních webových stránek kapely, druhý Indian Summer vyšel na konci února. Stereophonics se v Praze naživo představili v červnu 2004 jako hosté na koncertě Lennyho Kravitze.




ape, TZ {vypnoutlink:Bush}


deltamachine_cover_top
zavřít