Randy Blythe je nevinen, rozhodl soud v kauze smrti fanouška

Vydáno 05.03.2013 | autor: iREPORT

Zpěvák metalových Lamb of God Randy Blythe, jenž čelil obžalobě z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti, byl v úterý 5. března pražským městským soudem zproštěn obžaloby. Původně mu hrozilo až deset let vězení.

Randy Blythe je nevinen, rozhodl soud v kauze smrti fanouška Randy Blythe je nevinen, rozhodl soud v kauze smrti fanouška

Osudný incident se odehrál v roce 2010 na koncertě Lamb of God v pražském Abatonu. Blythe měl údajně jednoho z fanoušků nevybíravým způsobem shodit z pódia. Devatenáctiletý mladík pak při pádu utrpěl vážná zranění hlavy a krátce poté upadl do bezvědomí. Po převozu do nemocnice pak zemřel.

Podle soudu, který přihlédl k znaleckým posudkům z oblasti psychologie a biomechaniky, nespáchal zpěvák trestný čin. Sám Blythe připustil, že mladíka z pódia strčil, avšak vyloučil, že by mu chtěl úmyslně ublížit. Před soudem projevil lítost, zároveň však uvedl, že za smrt mladíka necítí vinu. "Stále věřím, že jsem jednal rozumně, abych ochránil sebe, skupinu, naše náčiní i publikum," uvedl. "Kdybych cítil, že jsem vinen, sám bych se doznal," prohlásil dále zpěvák. Podle obhajoby na koncertě zcela selhala pořadatelská služba.

Randy Blythe byl zatčen loni v červnu, dva roky po incidentu, před chystaným koncertem v Praze. Policie ho zatkla na letišiti ihned po příletu do Česka. Na svobodu byl propuštěn po pěti týdnech a okamžitě odcestoval zpátky do USA. Od začátku tvrdil, že se soudnímu líčení nebude vyhýbat, aby očistil své jméno a zpátky do Prahy skutečně dvakrát přicestoval.

Státní zástupce se po vynesení zprošťujícího rozsudku odvolal.

ape, foto: ČTK

zavřít