K´NAAN V AKROPOLI JIŽ DNES

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

K'Naan, čerstvě nominovaný na prestižní cenu BBC World Music Award v kategorii Objev, přijede předvést svůj africký hip hop 7.12. do Akropole. Poslechněte si ukázky z jeho aktuálního alba, podívejte se na klip, ať víte, co vás čeká (a co by vás nemělo minout).

K´NAAN V AKROPOLI JIŽ DNES K´NAAN V AKROPOLI JIŽ DNES

K'Naan vyrůstal uprostřed občanské války, ze Somálska unikl jedním z posledních pravidelných letů. "Tam, odkud pocházím, nemáme žádnou policii ani hasiče, výtržnost začíná podpálením pneumatiky," zpívá v nahrávce Hardcore, která je satirou na západní rappery. Navzdory brutální zkušenosti však nezahořkl, jeho poselství má vzlet Boba Marleyho a razanci Fely Kutiho. Od elitního brooklynského rappera Mos Defa si vysloužil slova uznání i společné turné.


































Na koncertě pro OSN v Ženevě zvedl ze židlí světové politiky, Youssou N'Dour si ho pozval do studia. Debutové album The Dusty Foot Philosopher natočil s producentem a majitelem Grammy Jarvis Churchem z teamu Track and Field. K'Naan je také exkluzivním hostem letošního alba hip-hoppera M-1 ze světoznámé dvojice Dead Prez. V rámci turné k novému albu vystoupí týden po pražském koncertě v Londýně společně s The Roots a Amadou & Mariam.

Roku 2001 získal K'Naan pozvání do Ženevy od komise OSN pro uprchlíky. Svoji spontánní živou poesií zvedl ze židlí světové státníky a diplomaty. "Pozvedl jsem svůj hlas abych se dozvěděl, proč mise OSN v Somálsku ztroskotala." Obecenstvo tleskalo ve stoje a světoznámý africký zpěvák Youssou N'Dour ocenil jeho výkon tím, že K'Naana pozval do Senegalu ke společným nahrávkám.

K'Naan je vnukem jednoho z nejvýznamnějších somálských básníků a přináší otevřenost a opravdovost ve chvíli, kdy ji lidé potřebují. “Jeden z těch kluků-bezdomovců, kteří tančí na mém videu, nejprve zastrčil svoji mačetu do kapsy. Ale pak ji odložil pod strom, aby mohl tancovat. A proto mám jako dlouhodobý cíl využít všechnu svoji budoucí popularitu k tomu, abych zlepšil situaci ve svém regionu. A ne abych si budoval šatník jako někteří moji rapperští kolegové."

























Na albu Dusty Foot Philosopher připomíná K’Naanův hlas vzdáleně Eminema — a i když K’Naana k této detroitské superhvězdě často přirovnávají, světy obou umělců by se nemohly víc lišit. Ten nejdrastičtější rozdíl vystoupí na povrch, když K'Naan své posluchače upozorní na rozdíly. Tam kde Eminem rýmuje o bouchačkách, K'Naan rappuje o kulometech. Své horrory si prožil na vlastní kůži. "Hlasově nabroušený jako Eminem, ale sebeironický jako Woody Allen," píše Eye Magazine.

Ukázky z Dusty Foot Philosopher si můžete poslechnout ZDE, videoklip Soobax si spustíte TADY.

Více info o koncertu i dalších chystaných akcích najdete na www.respectmusic.cz.



zavřít