Zemřel Richie Havens, jedna z hvězd Woodstocku

Vydáno 23.04.2013 | autor: redakce

Muzikant, jenž byl v hudebním průmyslu aktivní více než 40 let a teprve před rokem oficiálně ukončil svoji kariéru, zemřel 22. dubna ve věku 72 let na srdeční záchvat.

Zemřel Richie Havens, jedna z hvězd Woodstocku Zemřel Richie Havens, jedna z hvězd Woodstocku

ritchie havens 650

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Richie Havens se narodil v Brooklynu a zpočátku zpíval zejména doo-wop a gospel, v nichž nalezl inspiraci pro skládání vlastních, žánrově odlišných písní. "Lidé, kteří se věnovali gospelu, mě hodně naučili. Já jsem ale chtěl zkusit něco odlišného," vysvětloval Heavens, jenž si v průběhu let vyzkoušel řadu žánrů od folk přes blues, rock, jazz, funk až po country. Velmi rád také hrával převzaté skladby, zejména od Boba Dylana, Johna Lennona, Paula McCartneyho nebo Leonarda Cohena.

Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1969 na festivalu Woodstock. Kvůli zpoždění dalších muzikantů jej pořadatelé přiměli, aby svým setem festival otevřel právě on. "Bylo pět odpoledne a nic se nedělo. Když jsem přicházel na pódium, měl jsem pocit, že mě lidé musejí vypískat. Nakonec ale byli skvělí. Měl jsem hrát 45 minut a odehrál jsem o dvě hodiny víc. Tenkrát jsem zahrál úplně všechno, co jsem znal," vzpomínal Richie na památné vystoupení, na němž publikum nadchnulo jeho improvizované podání gospelové písně Motherless Child.

Woodstock se promítnul také na úspěchu následných Havensových nahrávek: Richard P. Havens, 1983 z roku 1969 a o dva roky později na Alarm Clock. Posledním Havensovým albem je pět let starý kousek Nobody Left to Crown. V roce 1993 mimo jiné zpíval na inauguraci prezidenta Clintona.

Na začátku nového milénia spolupracoval s britskou dvojicí Groove Armada - píseň Hands Of Time se objevila nejen ve filmech Collateral a Domino, ale i na albu Lovebox. Rok předtím jeho hlas zazněl ve dvou skladbách GA na desce Goodbye Country (Hello Nightclub).

 

billboard.com, ape

 

zavřít