Vojta Dyk si od plínek odskočí ke swingu a jazzu

Vydáno 15.05.2013 | autor: redakce


Po úspěšném loňském turné se zpěvák Vojtěch Dyk, jenž se stal 13. května poprvé otcem, vydá na další tour s brněnským orchestrem B-Side Band. Tentokrát bude mít dvě části - letní a předvánoční.

Vojta Dyk si od plínek odskočí ke swingu a jazzu Vojta Dyk si od plínek odskočí ke swingu a jazzu


vojtadyk01

























Dramaturgie koncertů naváže na program úspěšného loňského - opět se představí swingová klasika, známé hity v netradičních a překvapivých aranžích, ale také původní tvorba. "Reakce diváků na loňské turné nás přesvědčily, že i swingem a jazzem lze zvednout lidi ze sedadel. Všechny naše koncerty, ať byly v divadlech nebo ve větších a možná i netradičnějších prostorech, byly plné emocí a publikum bylo úžasné. Proto jsme se rozhodli pro letní open airové turné. Naše heslo je: swing pro všechny! Chceme tu pohodovou a uvolněnou atmosféru přenést do volného prostoru a díky možnostem letních scén naši muziku nabídnout mnohem většímu počtu diváků," říká Vojtěch Dyk. Zvláštními hosty letní části, jež bude čítat čtyři velké koncerty v letních amfiteátrech, budou saxofonista Michal Žáček a zpěvák Matěj Ruppert.

 


Vzácného hosta pak Vojtěch Dyk s B-Side Bandem představí počátkem prosince na předvánoční části turné. Na jednom pódiu s nimi vystoupí držitel Grammy a světová pěvecká jazzová jednička, americký zpěvák Kurt Elling. Koncerty se uskuteční od 4. do 7. prosince v Brně, Praze a Vídni. "Zahrát si s Kurtem Ellingem je snem každého jazzového muzikanta, protože od představuje v současné době skutečně světovou špičku. O téhle možnosti jsme jednali více než rok, protože Ellingův kalendář je nabitý na mnoho měsíců dopředu. Jsem velmi šťastný, že se podařilo, aby český zpěvák mohl mít společné koncerty s takovou pěveckou osobností, které navíc vyvrcholí ve Vídni, která je symbolem hudební kultury," říká bandleader B-Side Bandu Josef Buchta.

B-Side Band loni absolvoval se zpěvákem a hercem Vojtou Dykem celkem 11 koncertů po České republice a Slovensku, jimž předcházelo vydání živáku se záznamem společného koncertu z jara 2012. Díky této nahrávce, jež dokonce několik týdnů setrvala na první příčce v počtu prodaných desek, zvítězil Vojta Dyk v kategorii Zpěvák roku Cen Anděl 2012.

Termíny letního turné

15.6. Hranice na Moravě - Stará střelnice
22.6. Mutěnice - přírodní amfiteátr Pod Bůdama
27. 6. Přírodní divadlo Konopiště
1.7. Letní kino Karlovy Vary


TZ, ape, foto: Tino Kratochvíl


zavřít