Ray Manzarek, klávesista The Doors, podlehl rakovině

Vydáno 21.05.2013 | autor: redakce


Klávesista a zakladatel The Doors Ray Manzarek zemřel 20. května v nemocnici v německém Rosenheimu po dlouhém boji s rakovinou žlučových cest. Slavnému muzikantovi bylo 74 let.

Ray Manzarek, klávesista The Doors, podlehl rakovině Ray Manzarek, klávesista The Doors, podlehl rakovině

RayManzarek dngnk

Manzareka proslavilo působení v The Doors, které založil v roce 1965 spolu s Jimem Morrisonem, Johnem Densmorem a Robby Kriegerem. Kapela, mezi jejíž nejznámější skladby patří např. L.A.Woman, Break On Through to the Other Side, The End, Hello, I Love You, nebo Light My Fire, měla v šedesátých letech status jednoho z nejvíce kontroverzních uskupení a prodala přes sto milionů nahrávek.

Po Morrisonově smrti v roce 1971 natočili The Doors další tři alba a po oficiálním ukončení působení v roce 1973 uskutečnili několik reunionů. Manzarek se mezitím věnoval sólové kariéře a vlastním projektům jako Nite City. V roce 2002 se znovu spojil s někdejším kytaristou The Doors v projektu Manzarek-Krieger.

"Zprávou o úmrtí mého přítele Raye jsem hluboce zasažen. Vážím si toho, že jsem s ním uplynulá léta mohl hrát songy The Doors. Ray byl obrovskou součástí mého života a bude mi navždy chybět," vyjádřil svoji lítost Krieger. Další Manzarekův bývalý spoluhráč John Densmore dodal: "Na této planetě nebyl žádný jiný klávesista, který by mohl hudebně lépe doprovodit texty Jima Morrisona."


zdroj: billboard.com, ape


RayManzarek TOP

 

zavřít