České srdce vydá komplet prvních tří alb. Pokřtí ho na festivalu Okoř se šťávou

Vydáno 11.06.2013 | autor: Petr Lenk

České srdce uvede na svátek slunovratu 21. června v remasterované podobě svá první tři alba, včetně slavného Srdce z Avalonu, od jehož vydání letos uplynulo 20 let. 3CD kapela pokřtí o den později na Okoři se šťávou.

České srdce vydá komplet prvních tří alb. Pokřtí ho na festivalu Okoř se šťávou České srdce vydá komplet prvních tří alb. Pokřtí ho na festivalu Okoř se šťávou

ceske-srdce 2013České srdce 

V první polovině 90. let byla skupina České srdce zásadním fenoménem v oboru spolupráce domácích hudebníků s hvězdami world music. Jejich písničková východiska, doplněná třeba bretaňskými či irskými tradicionály, byla populární u nás i na jejich zahraničních koncertech. Právě dvacet let od vydání asi nejdůležitějšího alba, tedy Srdce z Avalonu, bylo impulzem k reedici první části historie dosud stále úspěšně fungující kapely. "Prohraboval jsem se ve starých fotkách, a to vždycky vrátí trochu zpět... vzpomněl jsem si na ty úplné začátky, kdy jsme vydali první album, které jsme křtili v Lucerně hned po našem prvním hraní v Holandsku. Byla to skvělá doba, bolševik byl pryč a my jsme si vlastně už mohli úplně dělat, co chceme," vzpomíná Michal Šenbauer, který s Pavlem Kučerou, Karlem Holasem a Ondřejem Muchou stáli na začátku české folkrockové cesty k původně anglo-sasko-skotsko-irské muzice.

ceske-srdce senbauer-michalMichal Šenbauer

Šenbauer dál vzpomíná: „U druhé desky Srdce z Avalonu jsme poprvé navázali spolupráci s legendou keltské hudby Alanem Stivellem, se kterým jsme spolu s Karlem Holasem hráli v rámci jeho evropského turné. Nazval bych to mystičtějším obdobím, které se přehouplo do třetího alba. To obsahuje coververze světových hitů, které vznikaly živě v období, kdy jsme většinu času trávili v Bretani na turné s Alanem a občas jsme si zahráli i v bretaňských hospodách. Jsem rád, že tato alba vycházejí dohromady. Myslím, že patří k sobě, jsou to naše První tři."

prvni-tri ceske-srdce 2013

3CD První tři obsahuje: remasterovaný debut České srdce (1991), který byl nadějným vykročením, album Srdce z Avalonu (1993) svým způsobem opus magnum (včetně úspěšného singlu Holčičko neplač) a CD Pohřebiště hitů (1994), jež v opozici k lehce ironickému názvu je odvážným střetnutím s repertoárem U2 nebo Simple Minds.

Zajímavostí je, že tato kompilace nabízí vůbec poprvé eponymní LP České srdce ve formátu CD: ač bylo kdysi přichystáno do výroby včetně dvou písní navíc, nikdy nevyšlo. Všem nahrávkám se dostalo aktuálního remasteringu.

  1. Vyhrajte vstupenky na Okoř se šťávou! 

 

Křest 3CD proběhne 22. června na festivalu Okoř se šťávou. Proslýchá se, že kmotrou bude písničkářka Radůza. Jde o předznamenání podzimního vydání nového studiového alba a také oslavy 25. výročí, které čeká kapelu v příštím roce.

TZ

zavřít