The Pixies se po sedmi letech vracejí do Prahy, bohužel bez Kim Deal

Vydáno 01.07.2013 | autor: redakce

Pixies, kteří vznikli v roce 1985 v Bostonu a jsou označováni za jednu z nejvlivnějších kapel alternativního rocku, vystoupí 10. října v pražské Lucerně

The Pixies se po sedmi letech vracejí do Prahy, bohužel bez Kim Deal The Pixies se po sedmi letech vracejí do Prahy, bohužel bez Kim Deal

pixies

Jejich pět studiových alb a prvních šest let společného vystupování vydláždilo cestu ke slávě skupinám jako je Nirvana, Radiohead a Pearl Jam. The Pixies se rozpadli v roce 1993. V dubnu 2004 se ale sešli k sérii koncertů, kdy byl každý doslova v několika minutách vyprodán a fanoušci na ně cestoval i stovky kilometrů. The Pixies otřásli prodejem desek po celém světě, časopis SPIN koncerty nazval Comebackem roku 2004 a kapela zakončila rok 2004 bezprecedentní osmidenní sérií koncertů pro celkem 24 000 diváků v New Yorku v Hammerstein Ballroom. The Pixies pokračovali v koncertování v roce 2005 a 2006, kdy vystoupili i v beznadějně vyprodaném Paláci Akropolis v Praze. Na oslavu dvacetiletého výročí vydání desky Doolittle z roku 1989, zahájili koncertem 1. října 2009 v Dublinu turné Doolittle Tour, na němž odehráli celé album od začátku do konce. Turné bylo velmi úspěšné, trvalo dva roky a kapela zahrála celkem 117 koncertů v 18 zemích.

V květnu 2013 Pixies oznámili, že se zakládající členka Kim Deal rozhodla skupinu opustit. Black Francis, Joey Santiago a David Lovering dali jasně najevo, že Kim bude mít v kapele i nadále své místo.

Současně ale Pixies oznamují, že i přes Kimin odchod jsou připraveni vyrazit na další turné. Vyzbrojeni písničkou Bagboy, prvním novým songem po devíti letech, zahájí šňůru 29. září v Paříži. Bude to začátek dalšího turné po zhruba dvou letech a umožní Pixies předvést na pódiích něco, co prakticky nemohli po dlouhých dvacet let – v premiéře zahrát nové písničky, první nový hudební materiál od desky Trompe le Monde z roku 1991.

Při tomto turné, na jehož programu je také vystoupení v Praze, představí úplně nové pódium a produkci. Po odchodu Kim doplní Pixies hrající ve složení Black Francis - kytara/zpěv, Joey Santiago - kytary/doprovodný zpěv a David Lovering - bicí/doprovodný zpěv – hráčka na basovou kytaru Kim Shattuck. Shattuck hrála na basu v dívčí garážové kapele The Pandoras a pak byla kytaristkou v pop punkových The Muffs. Všichni čtyři nazkoušeli v Los Angeles materiál, který nabídne nejobsáhlejší koncertní set-list Pixies v jejich kariéře.

"Kromě písniček, které mají všichni nejradši, zahrajeme věci, které jsme nehráli celou věčnost, nebo takové, které jsme naživo nehráli nikdy," řekl Black Francis. "Písníčky jako Brick is Red, Havalina, Tony's Theme a Sad Punk.'Nazkoušeli jsme asi 80 písniček, takže budeme moct měnit set-list na poslední minutu, když budeme mít chuť. Moc se na tohle turné všichni těšíme."

Pražský koncert se uskuteční 10. října ve velkém sále Lucerny. Vstupenky jsou v předprodeji za 900 Kč.

TZ, dm

 

 

zavřít