Na Open Air Trutnov se vrátí Vinnetou, tentokrát i se svou sestrou Nšo-či

Vydáno 19.07.2013 | autor: redakce

Pořadatelé Českého Woodstocku, jak se trutnovskému festivalu přezdívá, po pěti letech opět pozvali legendárního Vinnetoua Pierra Briceho. Tentokrát nebude sám - přijede s ním i jeho filmová sestra Nšo-či.

Na Open Air Trutnov se vrátí Vinnetou, tentokrát i se svou sestrou Nšo-či Na Open Air Trutnov se vrátí Vinnetou, tentokrát i se svou sestrou Nšo-či

trutnov festival patek 08 winnetou denik-1024Pierre Brice na trutnovském festivalu v roce 2008

Vinnetou již jednou trutnovský festival navštívil a jeho neobvyklé vystoupení na hlavním pódiu vyvolalo bouřlivou vlnu emocí. Tehdy na dotaz, zda-li ví, do čeho jde, odpověděl: "Ne, opravdu nevím, co mě tam čeká. Jsem velmi zvědav, ale jsem si jist, že se mi to bude líbit - nebude-li to moc hlasité." A hlasité bylo především jeho uvítaní. Po příjezdu jej v zákulisí obklopil dav lidí všech generací a různého vzezření, od dredatých kluků a holek, přes huňáče, dlouhovlasé vousáče i kravaťáky až po babičky. Vinnetou chvíli váhal z obleženého auta vystoupit. "Martin se k němu přiřítil a svlečený do půl těla začal otevírat dveře u auta. Vinnetou se však překvapený zalekl a dveře zase opatrně zavřel. Vše bylo hektické, ale srdečné zároveň," vzpomíná pořadatelka Eva Navrátilová.

"Než jsme vystoupili s Vinnetouem na pódium, které bylo plně ponořené do tmy a z reproduktorů hrála jen známá kultovní hudba, byla na něm znát nervozita. Myslím, že až ve chvíli, když Vinnetou viděl sám sebe, jak na velkém plátně jede na koni, věděl, že to opravdu myslíme vážně," vzpomíná s úsměvem zakladatel festivalu Martin Věchet. "Bylo to silné, indiánsky šamanské a magické. Po nasazení čelenky a Vinnetouovském pozdravu vše dosáhlo vrcholu. Stál jsem vedle náčelníka Apačů a viděl, jak mu z oka teče slza. V předních řadách si mladí i starší včetně mých rodičů utírali oči. Byli jsme dojati všichni," dodává.

Letošní návštěva bude ještě vzácnější, neboť Vinnetou alias Pierre Brice s sebou přiveze a představí svou apačskou sestru Nšo-či, francouzskou herečku Marii Versini. Na festivalu stráví dva dny a bude je možné potkat i při krátké debatě ve zvětšeném Undergroundovém stanu I.M.M. Jirouse.

Mezi hlavní hvězdy festivalu letos patří John Mayall, u nějž se bude jednat o první tuzemské vystoupení pod širým nebem. Dále pak přijede Natacha Atlas, Marky Ramone, Toy Dolls, Julian Marley, The Damned, Rachid Taha a další. Poprvé na festivalu vystoupí také slovenští Inekafe, či herec Oldřich Kaiser s undergroundovou písničkářkou Dášou Vokatou. 

TZ, ape

zavřít