Belgická dávka hip hopu pro Afriku

Vydáno 25.01.2007 | autor: redakce

Belgický rapper s konžskými kořeny PITCHO WOMBA KONGA zahají svým koncertem 6. ročník festivalu Tvůrčí Afrika aneb Všichni jsme Afričani! Koncert proběhne 4. března v Divadle Archa.

Belgická dávka hip hopu pro Afriku Belgická dávka hip hopu pro Afriku

S Pitcho Womba Konga se čeští diváci měli příležitost seznámit již v říjnu minulého roku, kdy exceloval v jedné z hlavních rolí v inscenaci Sizwe Banzi je mrtev legendárního režiséra Petera Brooka. Hip hopu se začal věnovat před patnácti lety a sám k tomu říká: "Dá se říct, že jsme se stali příbuzní. Našel jsem v hip hopu svýho staršího bráchu. Hip hop není jen hudba pro puberťáky, je to obraz tohoto světa“.



Pitcho Womba Konga se narodil v Demokratické republice Kongo, v šesti letech emigroval s rodinou svého otce do Belgie. V roce 2003 natočil své debutové album Regarde Comment, které bylo velmi kladně přijato. Kritika oceňovala hlavně kvalitu jeho textů – to potvrzuje i fakt, že jako vůbec první rapper byl pozván na prestižní Bruselský knižní veletrh.

Cit pro slovo ho přivedl také k divadlu. V roce 2003 nastudoval v Bruselu s režisérkou Rosou Gasquet hru Koffiho Kwahulé Bintou. V roce 2004 ho pozval Peter Brook do inscenace Tierno Bokar a následně ho obsadil do titulní role ve hře Sizwe Banzi je mrtev.

Pitcho Womba Konga, 4. března, Divadlo Archa, Praha
zavřít