Zemřel otec českého rock'n'rollu a country, Pavel Bobek

Vydáno 20.11.2013 | autor: redakce

Ve věku nedožitých 77 let zemřel po těžké nemoci v poledne 20. listopadu oblíbený český zpěvák Pavel Bobek. Byl považován za jednoho z průkopníků českého rokenrolu a country.

Zemřel otec českého rock'n'rollu a country, Pavel Bobek Zemřel otec českého rock'n'rollu a country, Pavel Bobek

PavelBobek novinkycz

Jedno ze svých prvních hudebních angažmá prožil Pavel Bobek začátkem šedesátých let v kapele Olympic, kde dva roky zpíval. Později vystupoval s Country Beatem Jiřího Brabce a v roce 1967 se stal stálým členem divadla Semafor, kde vydržel více než dvacet let. V devadesátých letech se neúspěšně pokoušel o vstup do politiky, známá je také jeho publicistická činnost v Lidových novinách.

V Česku se v 60. a 70. letech zasloužil o zpopularizování rokenrolu a country. Často si půjčoval z repertoáru úspěšných amerických interpretů jako např. Johny Cash, Kris Kristofferson, Bruce Springsteen nebo Kenny Rogers. S prvním jmenovaným se v sedmdesátých letech setkal osobně a před třemi lety nahrál v americkém Nashvillu album Víc nehledám složené z coververzí právě z Cashova repertoáru. Za nahrávku, na níž nechyběly klasické hity jako např. Walk the Line, získal Zlatou desku.

Mezi Bobkovy největší šlágry patří např. Oh Ruby, nechtěj mi lásku brát, Lásko, mně ubývá sil, Veď mě dál, cesto má, S tím bláznem si nic nezačínej nebo Pojď stoupat jak dým.

I přes vleklé zdravotní problémy se snažil stále vystupovat. Jedno z jeho posledních vystoupení se uskutečnilo letos v březnu na předávání hudebních cen Anděl. Na galavečeru vstoupil do Síně slávy, naživo zazpíval a sklidil bouřlivý potlesk vestoje.

ape, foto: Novinky.cz

 

 

 

zavřít