Koncert Mari Boine již v sobotu

Vydáno 08.03.2007 | autor: redakce

Nechte se naléhavým hlasem Mari Boine přenést na sever Norska za kmenem Samiů. V sobotu 10.3. vystoupí světově uznávaná zpěvačka v rámci cyklu EuroConnections v Paláci Akropolis.

Koncert Mari Boine již v sobotu Koncert Mari Boine již v sobotu

Země je naše matka a když jí vezmeme život, zemřeme s ní “.
Mari Boine toho pro samijskou kulturu udělala za léta v hudební branži už dost. Neúnavně se snaží v rozhovorech i svých písních oponovat všem Evropanům, kteří tento národ nesprávně označují za Laponce, a stala se nejznámější a nejrespektovanější představitelkou tradičního zpěvu – joiku. V něm se obrací zpátky k přírodě například napodobováním (joikováním) zvířat a dalšími expresivními projevy.



V kombinaci s využitím nejrůznějších nástrojů, které jsou posbírány doslova z celého světa, působí hudba exoticky, mysticky a díky elektrické kapele zároveň současně. Často uslyšíte didgeridou, basu, klávesy a kytaru, africké a samijské bubny, indiánské flétny, peruánské charango nebo arabské housle.



Mari Boine se narodila a vyrostla ve vesničce na severu Norska. Ve škole ji učili, že tradice a kultura Samiů je bezcenná. To se jí dotklo a rozhodla se tohle tvrzení vyvrátit. Hraje od 16let a brzy si našla celou řadu příznivců, kteří pochopili principy tradiční hudby a zalíbilo se jim nasazení, s jakým zpěvačka kombinuje jazz, rock a joikování.

Tvorbu Mari Boine si můžete poslechnout na jejím myspace profilu přímo zde.

Mari Boine, 10. března, Palác Akropolis, Praha

www.palacakropolis.cz
zavřít