Zemřel Phil Everly, polovina slavného dua The Everly Brothers

Vydáno 06.01.2014 | autor: redakce

Phil Everly, mladší z obou bratrů, zemřel 3. ledna ve věku 74 let. Podle jeho manželky bylo příčinou úmrtí chronické onemocnení plic způsobené Philovou celoživotní zálibou v kouření.

Zemřel Phil Everly, polovina slavného dua The Everly Brothers Zemřel Phil Everly, polovina slavného dua The Everly Brothers

Everly-Brothers-2987518The Everly Brothers

Už od počátku svého fungování koncem padesátých let ovlivnili Don a Paul Everlyovi další směřování rock'n'rollu novými postupy v práci s harmoniemi a vokálem. Podle magazínu Rolling Stone dopad jejich tvorby převýšil jejich vlastní slávu. Zásadně ovlivnili Johna Lennona s Paulem McCartneym, duo Simon & Garfunkel nebo Mamas & Papas. Jejich vliv je patrný dodnes; loni na podzim vydali Billie Joe Armstrong s Norah Jones album jejich coverů.

The Everly Brothers pracovali společně až do roku 1973, kdy se rozešli vlastními cestami. Znovu se spojili až o deset let později. Poslední studiové album natočili v roce 1988, avšak i poté čas od času společně vystupovali, např. na turné již zmíněných Simon & Garfunkel.

Mezi jejich největší hity patří např. Wake Up Little Susie, All I Have to Do Is Dream, Cathy's Clown, nebo When Will I Be Loved. The Everly Brothers byli roku 1986 uvedeni do Rokenrolové síně slávy a v roce 2001 do Country síně slávy.

rollingstone.com, ape

zavřít