Dechovka roztančí Prahu

Vydáno 20.02.2007 | autor: redakce

Fanfare Ciocarlia hrají snad nejrychlejší dechovku na světě a po dvouleté odmlce se vrací s novým albem Queens and Kings do Prahy v rámci pravidelných koncertů Respect.

Dechovka roztančí Prahu Dechovka roztančí Prahu

Fanfare Ciocarlia získali v roce 2006 prestižní žánrové ocenění BBC World Music Award. Kořeny balkánských dechovek sahají až do osmanské říše a čerpají ze stylu tureckých vojenských kapel. Dominantním nástrojem těchto "tureckých muzik" byla původně zurna, hoboji podobná píšťala, která svým ostrým zvukem pronikla i tou nejhlasitější bitevní vřavou.



Rumunská kapela Fanfare Cioacarlia představuje ve svém žánru nejen poslední objev, ale také tu nejrychlejší kapelu. Fanfare Cioacarlia pocházejí z vesnice Zece Prajini ("Deset Polí"), která leží na severovýchodním okraji Rumunska, u samých hranic s Moldávií. Rumunsko je díky jazykové spřízněnosti častým cílem návštěvníků z frankofonních zemí - a slovo Fanfare ve jménu skupiny je francouzské označení pro dechovku. Ciocarlia znamená rumunsky skřivánek, ale zároveň je to jméno jedné z nejhranějších rumunských lidových melodií, na níž po desetiletí dokazovali svoji virtuozitu oficiální folklorní ansámbly.



Původně idylický evergreen nakonec neunikl jízlivé pozornosti Emira Kusturici a jeho hudebního partnera Gorana Bregoviče, kteří jej ve zmíněném filmu Underground použili pod názvem "Kalašnikov." Fanfare Ciocarlia skladbu hrají v původní, nepřikrášlené podobě, jak ji dodnes můžete dodnes slyšet na divokých svatebních tancovačkách východní Evropy.

Fanfare Cioacarlia, 22. února, Palác Akropolis, Praha

Více informací na www.respectmusic.cz
zavřít