Přijíždí legenda elektroniky Carl Craig - pět důvodů, proč na něj jít

Vydáno 10.09.2014 | autor: Petr Lenk

Detroitská DJská ikona Carl Craig zavítá už tento pátek 12. září do pražské Roxy, aby zde odehrál exkluzivní tříhodinový set. Organizátoři sepsali pět pádných důvodů, proč na tuto očekávanou párty vyrazit.

Přijíždí legenda elektroniky Carl Craig - pět důvodů, proč na něj jít Přijíždí legenda elektroniky Carl Craig - pět důvodů, proč na něj jít

carl craig-103Carl Craig

 

Carl Craig patří mezi nejrespektovanější a nejvlivnější osobnosti elektronické scény a již přes dvacet pět let udává směr světové (nejen) techno kultury. Fúze elektroniky, jazzu, soulu i klasiky je to, co Craiga odlišuje od ostatních DJs a producentů.

Multiinstrumentalista, DJ, vlivný producent a trend-setter, to je Carl Craig. 12. září budeme mít možnost společně si vychutnat jeho tříhodinový set. Proč by si příznivci elektronické hudby neměli nechat toho vystoupení ujít?
 

1. Není mnoho legend jako Carl Craig
Carl je jeden z těch, které si ve svém deníku clubbera prostě musíš jednou odškrtnout. Udělej to tento pátek a máš to!

2. Carlův 3hodinový set bude hudební výlet. Nebo úlet?
Od jazzu a klasiky přes atmosférickou elektroniku, dunivý tech-house po syrové techno. Carl umí všechno a špičkově. Vezme tě na cestu, kterou nikdo předem nezná.


carl craig-101Carl Craig

 

3. Uvidíš, co jsi v Roxy ještě neviděl/a
Událost tohoto typu vyžaduje speciální přípravu. Už celý týden ladíme s mezinárodní crew KinoCirkus video-mapping, který dodá hlavnímu sálu pořádnou šťávu. Tos neviděl!

4. Carl tě vždy překvapí
Myslíš si, že víš co přijde? Tak to jsi na omylu. Čekáš techno a přijde klasika. Myslíš si, že zvolní, ale on přitvrdí. Totální kontrola nad děním na parketu.

5. K lístku dostaneš u vstupu free drink. Ale není to teď už jedno? :)

Carl Craig (US) 3H SET – 12.9.2014
Start: 22:00
Support: Biodan, Tazz, Slater

22:00 - 24:00 Slater
00:00 - 01:00 Tazz
01:00 - 04:00 CARL CRAIG 3H set
04:00 - 05:00 Biodan
05:00 - 06:00 Slater
Chill out: Tomics, Cubik

Předprodej: 370 Kč + popl., na místě za 390 Kč. Více na http://roxy.cz/

 

 

Kdo je Carl Craig?

Na počátku bylo temno, pásová výroba, frustrace z let 80.tých a pár mladých kluků z města aut u jezera Michigan, kteří si vyjeli na výlet do Chicaga, kde už v té době žil zázrak jménem house music. Detroit ale není Chicago a parta kolem Derricka Maye, Kevina Saundersona, Juana Atkinse (Belleville Three) si toho byla vědoma. "Čím tvrději jsme hráli, tím více lidi tancovali." shrnul přerod funku, disca do elektroniky detroitský DJ veterán Folton Howard. Uběhlo pár let a vzniklo tzv. Detroit techno, které ovládlo místní kluby i haly a rychlým tempem se rozšiřovalo dále po USA.


Na přelomu 80/90.let nastoupila "druhá" vlna, která znamenala světový boom techno music a v jejímž čele byli Jeff Mills a právě Carl Craig. Carl Craig je popisován jako kreativní vizionář a průkopník elektronické hudby obecně, elegantní opinion-leader a progresivní tahoun, který inspiroval mnoho umělců. Na svém kontě má sice nominaci na cenu Grammy (2008 - remix Like A Child), ale důvod, proč je po 30 letech stále jednou z nejuznávanějších osobností, je někde jinde. Je to jeho různorodost a neustálá touha po změně a experimentu i proti proudu. Atmosférická techno produkce, ale funky nálady, monstrózní orchestrální aranže, ale i klubová jazzová performance. To je jen kapka z moře diverzity, kterou se za ta léta prezentoval a která ho navždy umístila do pomyslné síně slávy elektronické hudby.


carl craig-102Carl Craig

 

Jeho první track vyšel již v roce 1989 jako spolupráce s Derrickem Mayem. Vzhledem k chuti k absolutní tvůrčí svobodě založil v roce 1991 label Planet-E, kde vydal celkem 7 alb a mnoho releasů, ať už tanečních, jazzových či experimentálních pod jmény jako 69, BFC, C2, Innerzone Orchestra, No Boundaries, Psyche, Paperclip People, Tres Demented atd. Různorodost a cit pro experiment dokládá i legendární lámaný track Bug In The Bassbin, který je považován za inspiraci pro vznik u nás tak populárního drum&bass.

carl craigKvalitu djských a live vystoupení u Craiga, jako multiinstrumentalisty, není třeba probírat. Vrcholem je spolupráce s Les Siècles Orchestra v Cité de la Musique v Paříži. Toto legendární vystoupení se dodnes považuje za přelomové, co se týče spojení klasické a elektronické hudby. Po senzačním úspěchu proběhlo mnoho dalších společných vystoupení i variací jako špičkový mutlimediální projekt Versus a Versus 2.0 při Red Bull Music Academy.

Na svém kontě má remixy pro umělce z různých barev hudebního spektra jako jsou LCD Soundsystem, Hot Chip, Junior Boys, Tori Amos, Goldfrapp, Caribou, Unkle, Yello a další. Jeho label Planet-E má na svém kontě velikány jako Francesco Mora Catlett, Naomi Daniel, Flexitone, Jason Hogans, Kenny Larkin, Monty Luke, Moodyman, Kevin Saunderson, Big Tone, Tribe, Urban Tribe - tento seznam by mohl být pravděpodobně nekonečný.

Carlovy kořeny vždy zůstaly v Detroitu, kde žije dodnes a je jeho hudebním ambasadorem. Stál u zrodu Detroit Electronic Music Festivalu v roce 2000 a doteď je jedním z jeho hlavních hnacích motorů.
Dámy a pánové, připravte si své nejlepší párty obleky. Přijíždí elegán a hudební inovátor, bez kterého by byla světová hudební scéna (i včetně ROXY) jiná a bez debat chudší.

TZ

 

zavřít