NIИ: Rok Nula právě začal

Vydáno 23.04.2007 | autor: redakce

V polovině dubna vyšlo nové album Nine Inch Nails s názvem "Year Zero". Jde o tématické, chmurnými vizemi naplněné dílko z ne příliš vzdálené budoucnosti. Vězte, co o něm říká sám autor. Slovo má Trent Reznor.

NIИ: Rok Nula právě začal NIИ: Rok Nula právě začal

"Tohle album začalo jako zvukový experiment v mém laptopu, někde uprostřed turné, uprostřed tour busu. Jednotlivé zvuky začaly postupně vést k jakési snové představě o konci světa. Ta myšlenka mě pak pronásledovala neustále a časem se z ní stávalo něco více. Pevně věřím tomu, že občas máme možnost si vybrat, zda určitou inspiraci následovat. Někdy zase na výběr nemáme. A tahle deska je ten druhý případ.

Když jsem se na celou věc začal soustředit, vše do sebe perfektně zapadlo. Tak jak to bylo předurčeno. A s jasně definovaným záměrem šlo vlastní psaní jednoduše. Do toho se mi v „reálném“ životě začaly dít věci, které občas stíraly tenkou linku mezi fikcí a skutečností. Album jako celek pak vyústilo v cosi více než obyčejný nosič, jak ostatně už brzy zjistíte.



První částí je „Rok Nula“. Konceptuální album. Šestnáct skladeb. Všechny jsem složil a nahrál já, s produkcí a programováním mi pomohl Atticus Ross, mix měl na starosti Alan Moulder, vyšlo v pondělí 16. dubna (v Americe o den později).

A o čem ten příbeh vlastně je? Odehrává se v blízké budoucnosti, za nějakých patnáct let. Nevypadá to tu dobře. Pokud si představíte svět ovládaný mocí a chamtivostí, už asi pomalu tušíte. Svět stojící na pokraji zkázy – politicky, duchovně i ekologicky. „Rok Nula“ popisuje tento stav z pohledu různých lidí, především pak moment, kdy si jasně uvědomují, že stojí tváří v tvář nepopíratelné pravdě. A jak to zní? Uslyšíte sami, ale předchozí řádky by vám mohly trochu napovědět…



Je to deska, která připomíná jakousi „zvukovou koláž“ mnohem více než většina mých dřívějších počinů.
Velká část vznikla čistou improvizací.
Je velmi prekérní, zkoušet vysvětlovat svoji vlastní hudbu.
Toto není pouze hudba.
Možná je to příliš dlouhé, ale přišlo mi, že přesně takhle bych to měl udělat, aby obrázek byl úplný.
Bude vám to znít jinak po několika posleších.
Zkuste o tom přemýšlet a objevíte zcela nové aspekty, objevíte mnohem více, než očekáváte.
Pokud chcete, můžete během většiny skladeb tančit.
Pokud chcete, můžete se během většiny skladeb milovat (klidně i u všech, záleží na co se právě cítíte)."



Tak pravil Trent.

Ukázky z Year Zero najdete na speciálním microwebu http://yearzero.nin.com, včetně cesty k videu k prvnímu singlu, Survivalism.

Klip doporučujeme zhlédnout někde v bezpečí.
(a nezapomeňte, the Big Brother is always, always, ALWAYS watchin’ ya..)

www.nin.com

zavřít