Zemřel Petr Hapka. Budiž mu lehká zem

Vydáno 26.11.2014 | autor: redakce

Ve věku 70 let zemřel na své chatě na Okoři hudebník, skladatel a zpěvák Petr Hapka. Portálu iDnes to v úterý 25. listopadu potvrdil Hapkův spolupracovník Michal Pekárek.

Zemřel Petr Hapka. Budiž mu lehká zem Zemřel Petr Hapka. Budiž mu lehká zem

Petr hapka fullZemřel Petr Hapka


"Loni v březnu podstoupil Petr Hapka zdánlivě banální operaci kyčelního kloubu. Poté se u něj ale projevila Alzheimerova choroba. Od té doby se o něj doma na Okoři starala rodina," referuje idnes.cz

Petr Hapka byl jednou z ústředních postav, která tvořila poválečnou popovou scénu. Tři desetiletí spolupracoval s textařem Michalem Horáčkem a také s Petrem Radou, s nímž tvořil jednu chvíli autorskou dvojici. Z velké části se také věnoval filmové hudbě, jeho písně se objevily ve filmech jako Páni kluci, Copak je to za vojáka nebo Léto s kovbojem.

Už od mládí byl zahlcen hudbou. Ve třech letech se začal učit hrát na klavír, později pokračoval studiem na konzervatoři, kde se věnoval také viole. Důležitou etapu v jeho životě tvořil šanson. Spolupracoval s Hanou Hegerovou, pro kterou složil písně jako Obraz Doriana Graye nebo Kázání v kapli Betlémské. Mezi jeho další známé kousky patří např. Bude mi lehká zem s Janou Kirschner nebo Dívám se dívám s Lucií Bílou.

Hapka byl taký známý svou pověstí bohéma a milovníka žen. Vyprávěli se legendy o tom, jakým způsobem si užívá života do dna. Zbožňoval také jízdu na motocyklu a silná auta.

Jeho posledními projekty jsou zhudebněné verše Michala Horáčka s názvem Kudykam (2009) a hudba pro pohádku Dešťová víla, jež byla uvedena v roce 2010.


text: David Stoklas

 


Petr hapka full  TOP

zavřít