Cena Apollo patří frontmanu The Prostitutes za sólovku Different World

Vydáno 06.02.2015 | autor: Ondřej Bambas

Držitelem ceny Apollo se za rok 2014 stal Adrian T. Bell s deskou Different World. Jako vítěz převzal šek na 60 000 korun od Ochranného svazu autorského a sošku od umělce Maxima Velčovského.

Cena Apollo patří frontmanu The Prostitutes za sólovku Different World Cena Apollo patří frontmanu The Prostitutes za sólovku Different World

apollo 53


Bell byl se svojí sólovou deskou nominován po boku Borise Carloffa, Lenky Dusilové a kapel Zrní, Dva, Kieslowski nebo Sklenik. Vyhlášení výsledků a předání ceny probíhalo v holešovickém klubu Podnik, kde v krátkém setu vystoupili všichni nominovaní s výjimkou Lenky Dusilové.

„Na albu Different World se Adrian T. Bell odchýlil od zvuku, který vytvořil se svou domovskou skupinou The Prostitutes, a ukázal tak, že jako umělec je schopen se měnit a rozvíjet. V písničkách je méně agresivní, z jeho projevu jsou cítit životní i umělecké zkušenosti, civilnost a nadhled. Stylově se vlastně dostal k rockovému mainstreamu a nabídl sympatické přesvědčivé písničky. Příjemná barva hlasu, schopnost vystavět silnou melodii, která zůstane v paměti, i velmi dobrý zvuk alba patří k důvodům, proč Adrian T. Bell Cenu Apollo za rok 2014 získal," řekl k výsledku člen poroty Jaroslav Špulák.

apollo 51

Někdejší vítězové ceny Apollo nakládali s výhrou různě – laureát druhého ročníku Boris Carloff část peněz věnoval psímu útulku a část investoval do pěveckého kurzu. Loňští výherci Bratři Orffové z peněz uspořádali komorní hudební festival. Adrian T. Bell oznámil, že výhru plánuje investovat do vinylové podoby svého alba. Zcela spontánně na návrh moderátora a organizátora večera Pavla Kučery na samotný závěr zahrál akusticky skladbu na kytaru, která zbyla na pódiu po vystoupení skupiny Zrní.

text: Adam Vrána, foto: Jana Zvolánková

zavřít