Zemřel Mike Porcaro, basista Toto

Vydáno 01.04.2015 | autor: redakce

Mike Porcaro, dlouholetý baskytarista cenami Grammy ověnčené kapely Toto, zemřel 15. března po dlouhé nemoci. Muzikant, jenž s kapelou působil přes čtvrt století, se dožil 59 let.

Zemřel Mike Porcaro, basista Toto Zemřel Mike Porcaro, basista Toto


toto-001Toto (Mike Porcaro třetí zleva)


Porcaro se stal oficiálním členem Toto po odchodu původního baskytaristy Davida Hungata v roce 1982. V té době už v kapele působili jeho bratři Jeff a Steve a sestava zažívala úspěšné období kolem desky Toto IV. Mike Porcaro s Toto později nahrál alba Isolation (1984), Fahrenheit (1986), Mindfields (1998) nebo Through the Looking Glass (2002).


Zhruba před deseti lety Porcaro kvůli horšícímu se zdravotnímu stavu koncertování s kapelou pozastavil. Boj s nemocí zvanou amyotrofická laterální skleróza jej později upoutal na invalidní vozík. Jeho domovská kapela se po krátké pauze dala v roce 2010 znovu dohromady, aby mohla Porcarovo léčení finančně podpořit.

Toto existují od roku 1978. Proslavili se hity jako Hold the Line, Rosanna nebo Afrika. V roce 1982 obdrželi cenu Grammy za již zmíněné album Toto IV. Kapela je dodnes aktivní: koncem března vydala novou nahrávku Toto XIV a koncem května vyrážejí na turné.

rollingstone.com, ape, foto: archiv, facebookový profil kapely

 

zavřít