Půlmilionová pokuta pro Mighty Sounds. Festival v ohrožení není

Vydáno 14.04.2015 | autor: Petr Adámek

Festival Mighty Sounds dostal od Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje další z každoročních pokut za hluk, tentokrát 500 tisíc korun. Jedenáctý ročník festivalu, který proběhne 3.-5. července v Táboře na letišti Čápův dvůr, to podle pořadatelů neohrozí.

Půlmilionová pokuta pro Mighty Sounds. Festival v ohrožení není Půlmilionová pokuta pro Mighty Sounds. Festival v ohrožení není


mighty sounds lineup 2015


Pořadatelé se proti tomuto rozhodnutí odvolají. "Jsme ve shodě s odborníky, když tvrdíme, že hluk, který způsobuje živá hudba jeden víkend v roce, nijak zdraví neohrožuje. Dané limity hluku jsou navíc pro hudební akce pod širým nebem zcela nesmyslné a nesplnitelné. Přesto situaci obyvatel v nejbližším okolí areálu festivalu nepodceňujeme, každoročně s nimi komunikujeme, prosíme je o shovívavost a nabízíme kompenzaci v podobě volných vstupů na festival. Máme také podporu města Tábor," uvádí jeden z pořadatelů festivalu, František Švadlena.

Festival se do podobných problémů dostává několik posledních let, výše pokuty však každoročně stoupá. Pokud by pořadatelé museli zaplatit jednorázově všechny dosavadní pokuty, které jim byly uděleny (celkem se jedná o částku výrazně přesahující milion korun), festival by se podle jejich slov dostal do existenčních problémů.


"V současnosti vše běží, jak má, proti nově udělené pokutě se odvoláme, budeme, i s ohledem na chystanou novelu zákona, bojovat. Přesto je pro nás budoucnost v Táboře nejistá. Sbírku na pokuty od příznivců ale neplánujeme. Nejlepší způsob, jak festival můžete podpořit, je, že si na něj koupíte vstupenku,"
dodává k aktuální situaci Švadlena.

Jedenáctý ročník festivalu Mighty Sounds proběhne 3. - 5. července 2015 v Táboře na letišti Čápův dvůr. V line-upu figurují jména jako Enter Shikari, Architects, Sick of it All, Terror, Dubioza Kolectiv, Funeral for a Friend nebo Red Fang.

TZ, ape

 

zavřít