James Horner, autor hudby k Titanicu i Avataru, zahynul v letadle

Vydáno 23.06.2015 | autor: redakce

Autor hudby k mnoha filmovým trhákům zemřel při havárii svého soukromého letadla poblíž kaňonu Quatal v národním parku Los Padres v Kalifornii. Zůstaly po něm úspěšné filmové kompozice v čele s hudbou k Titanicu nebo Avataru. Jamesi Hornerovi bylo 61 let. 

James Horner, autor hudby k Titanicu i Avataru, zahynul v letadle James Horner, autor hudby k Titanicu i Avataru, zahynul v letadle

James HornerNejznámější filmovou skladbou Jamese Hornera je My Heart Will Go On od Celine Dion. Získal za ni Oscara


Horner pracoval s prvky elektroniky, chorály a v jeho tvorbě nechyběly ani tradiční prvky keltské muziky. Jako autor filmové hudby nejvíce proslul díky Titanicu, na úspěšný velkofilm nedávno navázal i projekt Titanic Live, který se představil také divákům v Praze. Za práci na Titanicu získal i dva Oscary - za nejlepší filmovou hudbu a nejlepší filmovou píseň - nesmrtelnou My Heart Will Go On v podání Celine Dion. 

Kromě toho měl ve sbírce i další ocenění, včetně tří Grammy a dvou Zlatých Glóbů. Rodák z Los Angeles stihl svou stopu otisknout do mnoha úspěšných filmů - za všechny jmenujme Avatar, Apollo 13, Statečné srdce či Star Trek. Jeho život skončil v pondělí 22. června nedaleko Santa Barbary, všechny podrobnosti celé tragické události ještě nejsou známy.

The Guardian, jm

 

zavřít