Co vychází v červenci: přehled novinek

Vydáno 26.07.2015 | autor: redakce

K nejočekávanějším albům týdne patří druhá řadovka Britky Lianne La Havas nebo novinka rockerů Veruca Salt - po osmnácti letech i s Ninou Gordon. Z českých desek potěší své příznivce Jitka Šuranská a také skupina Citron s reedicí čtvrt století staré nahrávky.

Co vychází v červenci: přehled novinek Co vychází v červenci: přehled novinek

la havasS první deskou slavila Lianne La Havas úspěchy. Teď se čeká, jaká bude ta druhá


Lianne-La-Havas-blood-2Lianne La Havas - Blood

Talentovaná Britka Lianne La Havas se po třech letech vrací s novým albem. Na tři roky starý debut Is Your Love Big Enough?, který si dokonce vysloužil nominaci na Mercury Prize, navazuje novinkou s jednoduchým názvem - Blood. Na deseti nových písničkách se pětadvacetiletá interpretka opět autorský podílela. Slibuje mix neo soulu, r'n'b, reggae či gospelové hudby. 





tri hlasyJitka Šuranská - Tři hlasy / Three Voices

Jitka Šuranská, Irén Lovasz a Michal Elia Kamal, tři nezaměnitelné zpěvačky, které spojil originální projekt festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou. Nové album je záznamem setkání a loňského společného koncertního vystoupení. Skupina Light In Babylon s izraelskou zpěvačkou íránského původu Michal Elia Kamal, Maďarka Irén Lovasz, pražský mezinárodní ansámbl Shum Davar a mandolinista Martin Krajíček se ocitli společně na pódiu vedle iniciátorky celého projektu Jitky Šuranské. Tři hlasy tady prý zní jako jeden.

'

ghost notesVeruca Salt - Ghost Notes

Američtí alternativní rockeři Veruca Salt řádí na scéně už od roku 1993, za tu dobu ale vydali jen čtyři řadové desky. Číslem 5 se v jejich diskografii stane novinka Ghost Notes. Produkoval ji Brad Wood a zahrnuje 14 skladeb, včetně singlu Laughing in the Sugar Bowl. Zajímavostí je, že se jedná o první album po osmnácti letech, které s kapelou nahrála zpěvačka a kytaristka Nina Gordon. 





citron vypustte psyCitron - Vypusťte psy! (reedice)

Reedice alba Vypusťte psy z roku 1990 připomene fanouškům legendárního Citronu období personálních změn, kdy zpěvák Ladislav Křížek a kytarista Bartoň odešli, aby založili vlastní kapelu Kreyson. Post zpěváka nakonec na poslední chvíli obsadil Fany Michalík. Nová verze pro rok 2015 zahrnuje 10 původních remasterovaných písní, 4 bonusy i výpravný digipack s dobovými fotografiemi.

 

 

 

 

  • The Maccabees - Marks To Prove It
  • Kataklysm - Of Ghosts And Gods
  • Roger Waters - Amused To Death (reedice)
  • Asian Dub Foundation - More Signal More Noise
  • Gurrumul - The Gospel Album

 


 

tameimpalaTame Impala - Currents

Tři roky čekali příznivci psychedelického rocku v podání australské ikony Tame Impala na novou desku.  Třináctka čerstvých skladeb trvá dohromady přes 51 minut a zahrnuje i čtyři dříve představené singly. Produkce se ujal sám mozek projektu Kevin Parker a již nyní sklízí album Currents pochvalná hodnocení od předních hudebních médií. Recenzi chystáme i my.

 



bojovnikRůzní - OST Bojovník

Soundtrack k novému filmu Bojovník, jehož režii má na svědomí Antoine Fuqua, láká na řadu hvězdných jmen. Podíleli se na něm Eminem,The Weeknd, Bad Meets Evil, Gwen Stefani, Busta Rhymes i nedávno tragicky zesnulý James Horner. Snímek Bojovník (Southpaw) zavede diváky do boxerského prostředí a je očekávaným trhákem léta. Eminemovy singly Phenomenal a Kings Never Die už soundtracku udělaly slušnou reklamu.







joesatrianiJoe Satriani - Shockwave Supernova

Na podzim do České republiky znovu dorazí americký kytarista Joe Satriani. V Praze a Třinci představí 15. a 16. října nové album Shockwave Supernova. Obsahuje patnáct písniček, s jejichž produkcí muzikantovi pomáhal John Cuniberti. Jedná se už o patnáctou řadovou nahrávku jednoho z nejuznávnějších kytaristů současnosti, který se k nám vrací pravidelně.





lambofgodLamb Of God - VII: Sturm And Drang

Skupinu Lamb Of God asi nemusíme příznivcům heavy metalu představovat. Americká parta se dala dohromady v devadesátých letech a nyní přichází se studiovkou VII: Sturm And Drang. Trvá necelých padesát minut, produkčně ji orazítkoval Josh Wilbur a fanoušci již mohli ochutnávat čtveřici singlů. Předchozí dvě alba Lamb Of God se v USA prodrala až na medailové stupně prodejního žebříčku, bude tedy zajímavé sledovat, jak se povede novince.




musicafolkroricaDušan Holý & Musica Folklorica - Nejen zahrádečky

Musica Folklorica si na novou desku Nejen zahrádečky přivedla nečekanou posilu - Dušana Holého. Ten je známý nejen svou vědeckou  a pedagogickou činností, ale také jako interpret lidových písní.  Skladby na albu Nejen zahrádečky se vážou k moravsko-slovenskému pomezí a k většině z nich se vztahují i zajímavé nehudební historky. Jde už o šestou nahrávku Musicy Folkloricy vycházející ve spolupráci s vydavatelstvím Indies Scope.

 

 

  • We Came As Romans - We Came As Romans
  • Debauchery - F**k Humanity
  • Camera Shy - Camera Shy
  • Lynyrd Skynyrd - One More For The Fans
  • Warren Haynes - Ashes & Dust
  • Symphony X - Underworld

 


 

tipy cervenec chemical 7The Chemical Brothers - Born In The Echoes

Tom Rowlands a Ed Simons poruší pětiletého studiového bobříka mlčení. Nová řadová nahrávka se jmenuje Born In The Echoes a The Chemical Brothers si přizvali na pomoc i zajímavou plejádu spolupracovníků. Například v již zveřejněném singlu Under Neon Lights hostuje zpěvačka St. Vincent, kterou za pár dní čeká vystoupení na festivalu Colours of Ostrava. Album obsahuje celkem 11 tracků. Komu to bude málo, může sáhnout po deluxe edici, která nabídne čtyři skladby navíc.


Pitbulls Dale album coverPitbull - Dale

Kubánský rapper a úspěšný dobyvatel hitparád Pitbull se po loňském albu Globalization připomíná další nahrávkou. Tentokrát cílí na španělsky mluvící země, novinka Dale obsahuje právě španělsky zpívané písně, mezi hosty tak fanoušci najdou třeba Rickyho Martina, Mohombiho nebo skupinu Gente de Zona. Z dvanáctky skladeb už Pitbullovci jistě dobře znají singly Como Yo Le Doy a Piensas (Dile la Verdad).




game-of-thrones5Soundtrack - Game Of Thrones 5

Fanoušci populárního seriálu Game of Thrones (Hra o trůny) před nedávnem vstřebali pátou sérii, nyní vychází fyzicky i její soundtrack. Produkci obstaral stejně jako v případě předchozích čtyř řad Ramin Djawadi a celkem je pro hudebně-seriálové nadšence připraveno osmnáct skladeb. Ty nejkratší jen zlehka přesahují minutu a půl, ty nejdelší naopak trvají i více než pět minut.





vince coverVince Staples - Summertime '06


Američan Vince Staples je dvaadvacetiletý zástupce nastupující rapové generace. Jeho první album Summertime '06 vychází hned na dvou discích, z nichž oba nabízí deset písniček a délku kolem půl hodiny. Rodák z Long Beach stihl před vydáním vypustit dva singly. V americké albové hitparádě to Staples dotáhl do čtvrté desítky, nyní putuje jeho tvorba i za českou hiphopovou komunitou.





MS-MR-How-Does-It-Feel-album-cover-art-560x560MS MR - How Does It Feel


Před dvěma lety uhranuli MS MR oslavovaným debutem Secondhand Rapture snad všechny indie popové duše, nyní se vracejí, aby na úspěch navázali. Pocházejí z New Yorku a hudební kritici je staví třeba po bok Lany Del Rey nebo Florence and the Machine. Duo ve složení Lizzy Plapinger a Max Hershenow pojmenovalo svou druhou řadovku How Does It Feel, a jestli za ni znovu sklidí ovace, možná napoví singly Painted a Criminals.

 


  • Tim Bowness - Stupid Things That Mean The World
  • Becca Stevens Band - Perfect Animal
  • Lucy Rose - Work It Out
  • Emilie Nicolas - Like I'm A Warrior
  • Ratatat - Magnifique

 

years and years communion coverm

Years & Years - Communion

Jeden z nejočekávanějších britských debutů roku 2015 vydávají elektropopoví Years & Years. Předurčuje je k tomu nejen vítězství v tradiční anketě BBC Sound Of 2015, v níž hudební odborníci vytipovávají hvězdy nadcházející sezóny, ale třeba i úspěch singlu King. Ten v jejich domovině stanul na vrcholu singlové hitparády a ani českým fnouškům určitě nebude neznámý. Základní verze desky Communion přinese třináct písniček, včetně aktuálního lákadla Shine



 

sarah connor muttersprache covermSarah Connor - Muttersprache

Mohlo by se sice zdát, že už pětatřicetiletá Sarah Connor v poslední době neslaví takové úspěchy jako dřív, v německy mluvících zemích se ale stále těší velké popularitě. Vždyť její aktuální album Muttersprache dobylo vrchol albového žebříčku v Německu i Švýcarsku, kde vyšlo již v květnu. Nyní se dostává i k nám. Jak už název napovídá, písničky jsou tentokrát nazpívány výhradně v její rodné němčině, přičemž nejvíce vyčnívá pilot Wie schön du bist.




Between The Buried And Me - Coma Ecliptic

Between The Buried And Me Coma Ecliptic covermNač se těšit mají i příznivci metalu, svou sedmou studiovku totiž představují Američané Between The Buried And Me. Novinka Coma Ecliptic vznikala pod produkčním dohledem Jamieho Kinga a nabízí jedenáct songů, které dohromady tvoří celek trvající déle než 68 minut. Je to tím, že většina písní trvá kolem sedmi minut, což dokládá, že formace ze Severní Karolíny míří spíše do alternativní sféry než do mainstreamu.






zive kure covermFlamengo - Živé kuře v hodinkách

Když v roce 2012 slavilo album Kuře v hodinkách skupiny Flamengo 40 let od svého vzniku jubilejní edicí v režii Supraphonu, nemohly chybět ani speciální koncerty. Ten z pražského Paláce Akropolis byl zaznamenán a nyní vychází na DVD. Obsahuje devět skladeb, tedy kompletní sestavu písniček z původního alba, a diváci uvidí hrát Vladimíra Mišíka, další dva členy původního složení kapely a hosty. Kuře v hodinkách s texty básníka Josefa Kainara vyšlo v roce 1972 a dodnes je řazeno do zlaté pokladnice českého rocku.

 

 

 

 

  • Walk Off The Earth - Sing It All Away 
  • Refew - Na kredit 
  • Saint Raymond - Young Blood
  • Chaos Magic - Chaos Magic

 

tz, jm

 

zavřít