Zemřel Ladislav Kantor, člen C&K Vocal a spolupracovník Václava Havla

Vydáno 26.07.2015 | autor: redakce

Ladislav Kantor, český hudebník známý jako člen skupiny C&K Vocal, zemřel ve věku 69 let. Sdělil to jeho kolega a spolupracovník Michal Prokop. Kantor se kromě rozsáhlé hudební činnosti věnoval i politice, měl blízko k bývalému prezidentovi Václavu Havlovi, kterému po listopadu 1989 dělal poradce.

Zemřel Ladislav Kantor, člen C&K Vocal a spolupracovník Václava Havla Zemřel Ladislav Kantor, člen C&K Vocal a spolupracovník Václava Havla

ck vocal

Kantor se narodil 25. listopadu 1945 v Praze. V roce 1969 založil s kamarádem Jiřím Cerhou skupinu C&K Vocal - po dvě desetiletí byl jejím uměleckým vedoucím, textařem a zpěvákem. Vycházeli z tehdejší rockové, jazz-rockové a folk-rockové avantgardy a spolupracovali třeba s pozdější zlatou slavicí Petrou Janů. Kantor rovněž psal scénáře k písňovým recitálům a většinu z nich také režíroval.

Po listopadu 1989 vstoupil do politického života. Stal se poradcem prezidenta Václava Havla. V letech 1993 až 1995 byl ředitelem České filharmonie a od roku 1998 se podílel jako hlavní dramaturg na projektu Praha - evropské město kultury roku 2000. Poté pracoval jako dramaturg a publicista.

"Byla to osobnost, která v mém životě a v mé kariéře sehrála docela klíčovou roli, zejména v osmdesátých letech," řekl ČTK Michal Prokop. Kantor založil tým, který produkoval jeho nejznámější desku Kolej Yesterday i další alba. V listopadu by oslavil 70. narozeniny.



ČTK, jm

zavřít