Radůza V salonu barokních dam

Vydáno 25.05.2007 | autor: redakce

Nové album písničkářky Radůzy vychází začátkem září a jmenuje se V salonu barokních dam. A na co se můžete těšit?

Radůza V salonu barokních dam Radůza V salonu barokních dam

O novém studiovém albu V salonu barokních dam se Radůza rozpovídala takto: „Desku jsem nazvala "V salonu barokních dam" podle jedné z písní, která se otevřeně hlásí k odkazu baroka. Nakonec mi vlastně všechny písničky vyšly tak, že se nějakým způsobem k baroku vztahují, ač některé velmi skrytě. Jsou napsány tak, že vždy alespoň dvě písně z alba spolu souvisejí, ať už po stránce motivické, textové nebo aranžérské. Ve třech skladbách dokonce zpracovávám stejný motiv, jde vlastně o jakési "variace". Myslím, že tato deska vystupuje z řady mých zatím vydaných studiových alb. Nejzjevnější rozdíl je v tom, že na ní nenaleznete ani jednu písničku napsanou pro akordeon.



Harmonika tam zazní pouze jako sólový melodický nástroj v jedné písni, jinak jsem si vyhrála s jinými nástroji. Napsala jsem si do dvou písní smyčcový kvartet, text Jana Nerudy zpívám za doprovodu varhan a hoboje, zahrála jsem si na spinet, klávesy,klavír, xylofon,vibrafon, foukací harmoniku a mey, což je dechový hudební nástroj, který jsem si přivezla z Turecka, a v další písničce mě doprovází banjo. Velkou radostí pro mě byla spolupráce s muzikanty, kterých bylo tentokrát mnohem víc než na předchozích deskách. Jednak to byli muzikanti, které přivedl kytarista Peter Binder- Miloš Dvořáček na bicí a Honza Jakubec na basu pak spolužáci z konzervatoře například Anna Veverková na housle, nebo Vilém Veverka na hoboj a potom muzikanti, se kterými mě seznámil někdo třetí.



Obalem na desku jsem si také udělala velkou radost, protože jsem oslovila brněnského výtvarníka Jiřího Zimčíka, který kreslí úžasné comixy a on práci na mém albu přijal. Tak teď už zbývá jen všechno zkompletovat a vydat! Už se těším!“

A tady je přesný soupis skladeb na CD:

1) Zářivý prostor (Téma)
2) V salonu barokních dam
3) Vařič a mapa
4) Můj počerný anděli
5) Moře pod Smyrnou (variace I.)
6) Něžně a mistrně
7) Za obzor
8) Písně kosmické (zpěv XXX. Variace II.)
9) Dopis Taťáně 10) Kráčím
11) Celé noci tě volám
12) Na stolku u hodin
13) Pevný úder
14) Ma phuč mandar

Hudba a text: Radůza kromě 8: text Jan Neruda

www.raduza.cz
zavřít