Mandrage získali na léčbu nemocného chlapce 230 tisíc

Vydáno 07.08.2015 | autor: redakce

Čtrnáctiletý Matouš Grill z Písku, který trpí dětskou mozkovou obrnou, dostal šanci, že se bude moci naučit běhat. Jedno z jeho největších životních přání mu pomohli přiblížit Mandrage, kteří pro něj 6. srpna v příbramském letním kině odehráli koncert bez nároku na honorář. Získali tak pro něj 230 tisíc Kč.

Mandrage získali na léčbu nemocného chlapce 230 tisíc Mandrage získali na léčbu nemocného chlapce 230 tisíc

DSC 4748 KopírovatMandrage získali koncertem v Příbrami na léčbu nemocného chlapce 230 tisíc korun

Mandrage přilákali 1500 posluchačů a vybraných 230 tisíc korun věnovali Matoušovi a jeho rodině. Za získané peníze bude moci mladý chlapec absolvovat další takzvanou Adeli terapii, která je sice velmi nákladná, ale v minulosti dokázala chlapce zvednout z invalidního vozíku a pomohla mu zvládnout první kroky.

"Koncert byl super, máme radost, že dorazilo tolik lidí. Matouš Grill, když viděl davy mířící k bráně letního kina, říkal: 'Miluju lidi,' což vystihovalo celý dnešní koncert. Když mu na konci všichni dlouze aplaudovali, byli jsme dojati až k slzám," řekl po vystoupení baskytarista z Mandrage Michal Faitl. Adeli terapie je léčba, kterou nehradí zdravotní pojišťovny a která přijde na 3000 EUR bez ubytování a cestovních nákladů. Matoušovi už v minulosti pomohla nejen zlepšit chůzi, minimalizovat skoliózu páteře, ale také pozitivně působí na jeho poruchu řeči.

Lékaři ji doporučují opakovat jednou za tři měsíce a to sahalo vysoko nad finanční možnosti písecké rodiny Grillů. Proto se jim rozhodli pomoci hudebníci z Mandrage. Matoušův táta totiž jednak učil angličtinu na gymnáziu, kde muzikanti studovali, ale také na svém minifestivale Houpačka a ve svém píseckém klubu Л 3.14 pořádal první kapelové koncerty. "Díky tomu jsme měli možnost seznámit se jak s jeho ženou Gábinou, tak i s jeho dětmi. A vězte, že tak skvělých lidí, jakými jsou Grillovi, je na světě jen málo," doplňuje bubeník Matyáš Vorda.

"Děkujeme Mandrage a doufáme, že i díky jejich pomocí Matouš po sezení na invalidním vozíku prošoupe první boty," říká maminka chlapce Gábina Grillová, podle které je velkým přáním syna utíkat. "Už teď se často o to pokouší, ale nedopadá to dobře, zraňuje se, zažíváme neskutečné pády, někdy mám pocit, že si vykloubil nohu a často uvažuji, jestli jet do nemocnice či ne. Všichni věříme, že Adeli terapie mu jeho přání splní," dodává.

tz, jm

zavřít