Richard Müller vzdá poctu Jaru Filipovi, autorovi svých hitů

Vydáno 15.09.2015 | autor: redakce

Jen krátce poté, co dokončil sérii stovky koncertů se skupinou Fragile, si Richard Müller pro své příznivce připravil další unikátní turné. Spolu s kytaristou Andrejem Šebanem se rozjede na česko-slovenské turné 15 let bez Filipa, kterým oba tito slovenští hudební velikáni vzdají poctu jejich kamarádovi, skladateli a textaři Jaru Filipovi. Ten před patnácti lety odešel z tohoto světa.

Richard Müller vzdá poctu Jaru Filipovi, autorovi svých hitů Richard Müller vzdá poctu Jaru Filipovi, autorovi svých hitů

 richard muller hlasy 2 liveRichard Müller má za sebou koncerty s projektem Hlasy


"Přestože už je to neskutečných patnáct let, co nás Jaro opustil, stále se mi stává, že v té samé sekundě, co něco zažiju, mě napadne, že se o to chci podělit s Jarem. Bohužel už to ale není možné. Za poměrně krátké, ale intenzivní období jsme s Jarem vytvořili více než 60 písní, z většiny z nichž se staly hity. Uvědomil jsem si, že chci uctít tohoto úžasného člověka a naší společnou tvorbu, a tak vzniklo turné 15 let bez Filipa. Nebude to však patetická vzpomínka, ale oslava nadčasové hudby, kterou Jaro vytvořil."
vysvětluje Richard Müller, co ho k myšlence tohoto podzimního turné přivedlo.

Série bezmála dvaceti koncertů, která zasáhne jak Slovenskou, tak Českou republiku i hlavní britskou metropoli, vypukne už 10. října ve Zvoleni. Čeští fanoušci se Richarda Müllera dočkají počátkem listopadu, kdy zavítá do Brna, Zlína, Prahy a Ostravy.

Publikum se může těšit na nejlepší skladby, které Jaro Filip napsal pro Richarda Müllera (jako Spočítaj ma, 100 dní, Nebude to ľahké či Cigaretka na dva ťahy, Richard pro Jara Filipa či písně Jara Filipa pro Milana Lasicu. A jelikož byl Jaro Filip známý i svým smyslem pro humor, nebudou na turné chybět ani vtipné vzpomínky na něj.

"Po letech jsem si skladby Jara Filipa znovu poslechl a uvědomil si, jak jsou silné a dobré. Okamžitě jsem dostal chuť si jeho tvorbu znovu zahrát a podívat se na tyto písně s odstupem patnácti let," říká Andrej Šeban a dodává: "Pamatuji si na to, že když Richard začal s Jarem Filipem tvořit, byl jsem prvním, kdo vyjma nich skladby slyšel. Byl jsem při tom od začátku." 

Česká část turné - 15 rokov bez Filipa TOUR

1. 11. 2015 BRNO - Sono Centrum - CZ
2. 11. 2015 ZLÍN - Kongresové centrum – CZ
3. 11. 2015 PRAHA - Hybernia - CZ
14. 11. 2015 OSTRAVA – Garage Club - CZ

Řadu zajímavých materiálů a rozhovorů o nadcházejícím turné najdete na našem YouTube kanále.


tz, jm, foto: Tomáš Martinek

zavřít