Green Day připomenou natáčení alba American Idiot v dobovém dokumentu

Vydáno 17.09.2015 | autor: redakce

Kdo by neznal dnes už kultovní album American Idiot od Green Day. Málokdo však zná dobový dokument Heart Like a Hand Grenade, který zachycuje období jeho vzniku. To se však změní: kapela utajovaný smímek po 11 letech zveřejní.

Green Day připomenou natáčení alba American Idiot v dobovém dokumentu Green Day připomenou natáčení alba American Idiot v dobovém dokumentu

Green Day 005Green Day vydali veleúspěšné album American Idiot v roce 2004


Koncepční nahrávka American Idiot v roce 2004 kritizovala americký způsob života i konkrétně tehdejšího prezidenta George Bushe. Green Day tehdy vsadili na žánr rockové opery a slavili celosvětově obrovský úspěch. Desky se prodalo kolem 15 milionů kusů a získala cenu Grammy za nejlepší rockové album roku. Hity jako Wake Me Up When September Ends nebo Boulevard Of Broken Dreams se staly nesmrtelnými.

Dokument Heart Like a Hand Grenade, který mapuje dobu vzniku pozdějšího klenotu rockové hudby, si však formace dlouho nechávala pro sebe. Už 10. října se na něj ale budou moci podívat i fanoušci. S muzikanty tehdy po dobu 9 měsíců pobýval režisér John Roecker.

"Ukazuje kapelu na vrcholu. Je to film, který inspiruje, natočil jsem ho na jedinou kameru. Pro Green Day to byl obrovský risk, protože album je buď mohlo vynést do nebes, nebo naopak poslat na dno. V každém případě jsem byl připravený to zachytit," uvádí režisér.

 

Rolling Stone, jm

zavřít