Nejikoničtější song všech dob? Smells Like Teen Spirit od Nirvany

Vydáno 25.09.2015 | autor: redakce

Čas od času se objeví nějaké nové seznamy, které zkoumají, jaké songy nebo alba jsou nejlepší / nejúspěšnější / nejvýznamnější a tak dále. Práci si tentokrát dali na Goldsmiths, University Of London. A zjistili, že nejikoničtější písní všech dob je hit Nirvany.

Nejikoničtější song všech dob? Smells Like Teen Spirit od Nirvany Nejikoničtější song všech dob? Smells Like Teen Spirit od Nirvany

Nirvana 009Nirvana na dobové fotografii


Dr. Mick Grierson zkoumal jednotlivé songy podle několika různých hledisek a došel k závěru, že společnou předností všech skladeb umístěných na čelních příčkách je výborný zvuk. "Většina z vybraných písní má velmi pestrý a dynamický zvuk. Je to vzrušující, udrží tím pozornost posluchače," prohlásil. 

A kdo že se objevil na nejvyšších pozicích? Za Smells Like Teen Spirit Nirvany skončil druhý John Lennon s Imagine, pomyslný bronz si mohou na krk pověsit U2 díky hitu One. Do Top 5 se vešly ještě songy Michaela Jacksona (Billie Jean) a Queen (Bohemian Rhapsody).

Nutno říci, že jméno vítězné písně asi překvapením není. Smells Like Teen Spirit už v minulosti pár takových anket vyhrála. Skladba vyšla na legendárním albu Nevermind z roku 1991. V poslední době se k ní ale fanoušci zase vracejí o něco víc, letos byl totiž uveden dokument mapující tragický osud frontmana Kurta Cobaina. V listopadu vyjde i jeho album nevydaných skladeb a také vinyl s coververzí písně od Beatles.

NME, jm

 

zavřít