Komajota vydává po pěti letech desku navzdory úpadku hudebního průmyslu

Vydáno 29.09.2015 | autor: redakce

Pět let trvalo, než se populární slovenská formace Komajota odhodlala vydat novou desku. Druhé Slonko představí v prosinci, grafickou stránku obstarala uznávaná malířka Mária Čorejová.

Komajota vydává po pěti letech desku navzdory úpadku hudebního průmyslu Komajota vydává po pěti letech desku navzdory úpadku hudebního průmyslu

komajotaKomajota vydání nového alba dlouho zvažovala


Po albu Kolobeh z roku 2010 oznámila prešovská kapela Komajota, že žádnou další desku už nevydá. Bylo to kvůli úpadku hudebního průmyslu a klesajícímu zájmu fanoušků o fyzické nosiče. Po pěti letech ale přece jen konečně přichází s novou sbírkou písniček. Jmenuje se Druhé Slnko a vyjde 9. prosince. Symbolicky je to letos 10 let od založení formace.

druhé dlnko profil"Posledních pět let po nás lidé chtějí na koncertech CD. Dlouho jsme zvažovali náš přístup, nebyli jsme si jistí, zda je to dobrá forma a jestli má vůbec smysl dávat skladby na album. Šli jsme digitální cestou a každou písničku představili i s videoklipem," popisuje Komajota. Nakonec se prý ale rozhodli, že CD vydají. "Vždy si myslím, že když je něco ve virtuální realitě, jednoduše to ze dne na den skončí. Druhé Slnko je jeden z mála momentů, kdy můžeš držet hudbu v rukou," říká Martin Husovský.

Booklet vytvořila uznávaná malířka Mária Čorejová. Má ručně kreslený, černobílý koncept s několikavrstvým významem. A co symbolizuje kresba se vzducholodí? "Celý systém hudebního průmyslu, který se u nás ani neměl šanci rozvinout jako ve větších zemích, už dávno ztroskotal. Trosky už ani netlejí, jsou spíš zarostlé trávou. Internet všechno zjednodušil a zredukoval natolik, že je na kapele, jak si odkomunikuje svoje aktivity. Lidé, kteří chtějí, ji podpoří. Jsme už dávno za bodem řešení, teď nastupuje na řadu praktická zkouška," myslí si bubeník Stano Čorej.

Album Druhé slnko si lze exkluzivně předobjednat na webu www.komajota.sk, kde si můžete namíchat speciální vánoční balíček.

tz, jm

zavřít