The Yardbirds: Soutěžte s legendou

Vydáno 20.09.2007 | autor: redakce

V úterý 9.10. přivítá Retro Music Hall legendární kapelu, která rozdává hudbu už téměř půl století. A my zase rozdáváme volné vstupy! Dámy a pánové, vzhůru na The Yardbirds!

The Yardbirds: Soutěžte s legendou The Yardbirds: Soutěžte s legendou

THE YARDBIRDS jsou stěžejní britskou rockovou skupinou ve které se během 60. let vystřídali hned tři kytaristi o kterých se dnes mluví jako o legendách. Dohromady spolu sice Clapton, Beck a Page nikdy nehráli, ale i tak se jejich hudební začátky budou vždy spojovat právě s The Yardbirds.

Tato kapela ovlivnila řadu muzikantů od rocku přes psychedelic music až po heavy metal. Do širšího povědomí se dostali v září 1963, kdy jako stálá kapela nahradili v proslulém Crawdaddy Club v té době stoupající hvězdu britského rock'n'rollu Rolling Stones. Netrvalo dlouho a v proslulosti s nimi drželi krok.



BANDA, KTERÁ PSALA HISTORII

Obočí všech posluchačů i expertů se začalo zvedat, když původního kytaristu Toma Tophama nahradil Eric Clapton. Ten v roce 1965 odchází k Johnu Mayallovi a na jeho post nastupuje Jeff Beck. Vzniká nadílka hitů a za dalšího původního člena skupiny (Paul Samwell-Smith) naskakuje do rychlíku jménem Yardbirds kytarista Jimmy Page. S ním se Yardbirds objevili i ve slavném filmu Zvětšenina.

Když se kapela v létě roku 1968 rozpadla, Page sestavil New Yardbirds, z nichž se brzy stávají Led Zeppelin. K plnému znovufungování kapely pod originálním názvem Yardbirds došlo po různých peripetiích a chvilkových setkáních v roce 1992, kdy kytarista Chris Dreja a bubeník Jim McCarty (členové skupiny od jejich začátků) začali znovu koncertovat, což jim vydrželo přes různé změny v sestavách až dodnes.

Díky citu pro práci s brilantními hudebníky se Dreja a McCarty obklopili vynikajícími muzikanty a i přes generační rozdíl (nebo právě proto!) jede mašina Yardbirds stále na plný výkon a koncertuje po celém světě s nejvýznamnějšími skupinami a interprety.



RETRO V RETRU: ANO I NE

Nyní máte možnost zažít tuto legendární partu na vlastní oči a uši a to právě v Retro Music Hall ve Francouzské 4 na Praze 2. A to dokonce v roli hostů, třímajících v ruce pozvání pro dvě osoby. Stačí správně zodpovědět následující ultrajemnou otázku a čekat na výsledky losování. Takže:

Jeden ze tří kytarových velikánů, kteří prošli The Yardbirds, má na svědomí hit Stairway To Heaven. Se svojí vlastní kapelou ho po odchodu z Yardbirds natočil

A) Jimmy Page
B) Jeff Beck
C) Eric Clapton.


Odpovědi zasílejte na mail marketing@ireport.cz, do předmětu uveďte "Yardbirds - soutěž". Nutností je připojit celou adresu a mobilní kontakt. Hrajeme o 5x dva volné vstupy na koncert Yardbirds v Retru 9. 10. 2007. Každý zájemce má právo soutěžit pouze jednou, zaslání vícero mailů znamená okamžitou diskvalifikaci.

Uzávěrka soutěže je v pátek 5.10. 2007 v 10:10 hodin.
Pět výherců bude obratem kontaktováno.



Tato soutěž je připravena ve spolupráci s agenturou Ticketstream.
We are doing it For Your Love.
Good luck!

www.retropraha.cz

zavřít