Landing Strip natočili soundtrack k filmu Crash Road

Vydáno 23.11.2007 | autor: redakce

V listopadu byl do kin uveden český film Crash Road protkaný písničkami nové, česko-britské kapely LANDING STRIP. Andrew John, Marek Štifter, Peter Binder, Tomáš Makovský se setkali při natáčení svého prvního a zároveň filmového alba ALL ROADS, které poskytli ke stažení na svých stránkách.

Landing Strip natočili soundtrack k filmu Crash Road Landing Strip natočili soundtrack k filmu Crash Road

Landing Strip

Štifter a John spolupracují na různých projektech od druhé poloviny 90. let. Jejich spolupráce prošla různými styly a jejich vztah byl lyrickou koláží mejdanů, vzájemně zklamaných očekávání, tvrdohlavosti a okouzlení. Zlom nastal při společném vystoupení na Štifterovo svatbě, kde mu John zničil skládací stojánek na kytaru, což na několik let zle pošramotilo jejich tvůrčí i osobní vztah. Vzájemné odloučení přineslo ovoce. John si nechal operovat oči, aby na trvalo odstranil obraz Štiftera ze své mysli, a Štifter si vystavil ohnutý stojánek, aby nikdy nezapomněl na křivdu, která se mu stala. Během té doby John nenašel v Anglii lepšího skladatele a Štifter definitivně nalezl zalíbení v Johnových textech a hlasu. Oběma přišlo zpočátku nevkusné spojit své síly na poli obyčejné písničky, protože to neodpovídalo jejich společné představě uměleckého hudebního happeningu. Jasnou zprávou se pro ně stala až nabídka režiséra Hanzlíka na soundtrack k filmu Crashroad.

Štifter a Binder se osobně setkali v polovině roku 2006. A bylo to rychlé. Štifter uslyšel Bindera hrát a omdlel, Binder uslyšel Štifterovo písně, a tak ho probral. Po vzájemném ujištění, že peníze pro ně z toho rozhodně nebudou, se svobodně a s chutí zavřeli na devět měsíců do studia. První týden si odseděli ve studiu Cinemasound, kde konečně přišel ke slovu Makovský, vyrovnaný bubeník a společně s basistou Joskou Muchou také letitý rytmický svědek vztahu Štifter – John. Pod Binderovou taktovkou vnesli do písní řád. Poté se Štifter a Binder věnovali hledání správného poměru kávy, mléka, cigaret, vyprávění a hudby pouze s krátkou přestávkou, během které Štifter společně se zvukařem a producentem Michalem Pekárkem odjeli do Birminghamu zavřít Johna do studia, dokud odpovídajícím způsobem písně nenazpívá. Po návratu usedá Pekárek za nahrávací pult, Binder se Štifterem se chopí všeho, co ve studiu najdou, a proběhne nahrání filmové hudby Crashroad. Andrew posílá emailem své atmosférické rytmy, Štifter nasazuje na obraz, Binder se hlásí. Pak se točí.

Binder a John se setkávají osobně až zkraje léta 2007, kdy si to John přijel do Prahy poslechnout. Dostal čaj s mlékem a byl velmi spokojen. V té době se též ve studiu objevuje po boku ostatních Alexej Charvát, který kávu ani čaj s mlékem nepije, a tak si vzal jako zvukař na starosti poměry nástrojů v nahrávce a dohrál basu tam, kde chyběla. Pak všichni míchali. Dokud to nebylo hotové...

Landing Strip

Na projektu spolupracovala celá řada talentovaných hostů: Píseň I Can Fly přilétla zazpívat neřízená střela Charlotte Fairman, známá ze svého působení se skvělými Ohm Square jako Charlie One. Během natáčení Štifter škemral natolik, že nazpívala i kontroverzní muzikálový hit It’s Great To Be a Whore. S ohledem na text písně si však pro ten moment změnila své umělecké jméno. Po vzoru pornohvězd použila jméno svého prvního zvířátka, zlaté rybky Tinker, a své maminky za svobodna, Parody. Tak se zrodila hvězda: Tinker Parody. Dále: akustické kytary v písni I Can Fly nahrál vynikající hudebník a kytarista Tomáš Vychytil, kytarové sólo ve skladbě These Days Are Dead zahrál telecasterový král Zoran Šuto, na hliněný buben s exotickým názvem udu si v písni Your Window zahrál bubeník a perkusista Miloš Vacík (Tam-Tam Orchestra) a dechovou sekci v It’s Great To Be a Whore nahráli Radek Němec - trubka, Radek Kašpar - saxofon a Jan Šatra - trombon. Ve filmu se dále objevuje klavír Petra Maláska, křídlovka Petra Kůrky či pedal-steel kytara Pepy Steely Štěpánka.

Písničky z filmu Crashroad vydává Landing Strip jako své první album s názvem All Roads. Štifter k tomu uvádí: “Film v nás podpořil pocit svobody k žánrům. Nesnažili jsme se o album jako celek s jedním kapelním zvukem. Jednotlivé skladby díky umu Petra Bindera dostaly, co zasloužily, a tak tu vedle sebe na harddisku leží různorodý svět. Ne jedna cesta, ale různé cesty. All Roads. Obsah je díky Johnovo textům anglický, tak jsme u té angličtiny už zůstali. Ještě že není Fin. Písničky si můžete zadarmo stáhnout na LANDINGSTRIPMUSIC.COM. Cesty písniček vedou na harddisk. Chceme, abyste je tam měli, ale nechceme abyste kradli, proto Vám je dáme.“


Landing Strip

  1. Andrew John, Birmingham – textař a zpěvák. Jako DJ hrál a vydával s různými tanečními projekty.

  2. Marek Štifter, Praha – skladatel a kytarista. Autor hudby k několika divadelním představením a filmům.

  3. Peter Binder, Praha – producent a kytarista. Jako aranžér a profesionální kytarista se podílel na nekonečné řadě projektů napříč všemi žánry.

  4. Tomáš Makovský – bubeník a perkusista. Odehrál více koncertů, než je vzhledem k váze jeho nástroje zdrávo a nahrál na bicí více hudeb, než je šroubů v jeho soupravě.

zavřít