Tunng: folk pro digitální éru

Vydáno 04.02.2008 | autor: redakce

Další díl série Euroconnections uvítá poprvé v Praze londýnskou skupinu Tunng, která hraje folk zkřížený se současnou elektronikou

Tunng: folk pro digitální éru Tunng: folk pro digitální éru

Tunng založili v roce 2003 Mike Lindsay a Sam Genders, které náhoda svedla do jednoho sklepního studia v londýnském Soho. Místo aby hledali mezi svými hudebními vzory styčné body, rozhodli se vložit do vínku Tunng vlastní osobité hudební vize. Folkař Genders vytvořil písňové kostry skladeb a zpěv, zatímco fanoušek elektronické hudby Lindsay je obaloval neobvyklými aranžemi. Po sérii tří vinylových singlů debutovali v roce 2005 albem This Is...Tunng: Mother's Daughter and Other Songs.



Desku oslavovala kritika jako exemplární příklad nové škatulky folkotronica. Ačkoliv začali před pěti lety jako dvojice, postupem času na sebe nabalovali další muzikanty a jejich loňské album Good Arrows je už představuje jako dospělou kapelu, v níž každý z šesti členů má své nezaměnitelné místo. Deska sklidila pozitivní ohlas kritiky: "Good Arrows je perfektní soundtrack k línému post-mileniálnímu odpoledni na sluníčku," prohlásil o albu deník The Daily Telegraph a The Guardian sekunduje: "Tunng se podařil zásah do černého, album se honosí melodiemi, které se vám vryjí pod kůži."



Zvláštní chemii malé hudební komunity odráží nejlépe jejich koncerty, které jsou o něco folkovější, než by se zdálo podle studiových nahrávek. Jejich živé vystoupení na loňském festivalu Glastonbury prý patřilo mezi jedny z nejlepších.

Tunng - 28. února, Palác Akropolis, Praha.

www.myspace.com/thisistunng
zavřít