Švédští Koop na Colours of Ostrava

Vydáno 06.05.2008 | autor: redakce

Festival Colours of Ostrava potvrzuje pro letošní ročník, který se koná od 10. do 13. července, další kapely v čele se švédskými Koop a mauretánským písničkářem Daby Tourém.

Švédští Koop na Colours of Ostrava Švédští Koop na Colours of Ostrava

Švédští Koop, alias duo Magnus Zingmark a Oscar Simpson, přivezou do Ostravy jemnou fúzi jazzu a elektroniky. Představu jazzu, způsobu vyjádření pocitů skrze divokou improvizaci, ukládají Koop tak trochu k ledu, dominantní je pro ně uvolněný swingový rytmus prodchnutý latinou.



Daby Touré z Mauretánie oproti tomu patří mezi nejvýraznější a emotivně nejsilnější africké písničkáře současnosti, dokonce se o něm říká, že představuje africkou odpověď na Nicka Drakea a Cata Stevense. S lahodně jemným hlasem přecházejícím příležitostně do fistule za delikátního doprovodu akustické kytary, basy a perkusí míchá africkou libozvučnost s jazzem, akustickým folkem, reggae a západním popem. O jeho kvalitách se mohli přesvědčit také fanoušci Petera Gabriela, který Tourého přizval na své poslední koncertní turné.



Vedle Koop a Daby Tourého do programu Colours přibyla v minulém týdnu další zahraniční jména: Sergent Garcia, který roztancovává diváky výbušnou směsí salsy, ska a hip hopu, či charismatická izraelská zpěvačka Noa s neobyčejným hlasem, který obdivují všichni od Stinga po Petera Gabriela.



Závan severské kultury na Colours přiveze vynikající finská akordeonistka Maria Kalaniemi, americký gospel představí Craig Adams a jeho soubor The Higher Dimension of Praise, elektronické taneční rytmy budou vládnout na koncertu francouzské kapely Recycler přirovnávané k Trans-Global Underground. První již oznámenou hvězdou jsou znovuobnovení průkopníci rave culture, britští Happy Mondays, kteří do České republiky přijedou vůbec poprvé.

www.colours.cz
zavřít