Gus Gus na Creamfields

Vydáno 13.03.2008 | autor: redakce

V 10. týdnu se line up festivalu Creamfields Central Europe rozrůstá o islandské Gus Gus, kanadského techno DJe Preach a mnoho daších českých a slovenských jmen.

Gus Gus na Creamfields Gus Gus na Creamfields

Z islandského Reykjaviku pocházející kapela Gus Gus založená roku 1995, původně jako filmové a herecké uskupení, vydala minulý rok své již páté studiové album Forever. Tato kapela inspirovaná formací The Sugarcubes (v které začínala Björk) dříve čítala 9 členů. Postupem času ji opustili Kjartansson a Árni Þorgeirsson (dnes oceňovaní filmaři Arni & Kinski točící reklamy a videoklipy), dále Hafdís Huld, Blake, Daníel Ágúst a Emiliána Torrini, která složila píseň k filmu Pán Prstenu: Dvě Věže, si vytvořili sólové projekty.

Zbývající: President Bongo, Earth a Biggi Veira tvoří Gus Gus dneška. Tito eklektičtí hudební experimentátoři s nezávislým smýšlením začali s vydáváním hudby roku 1996 singlem Polyesterday vydaného u 4AD, následovala série 4 Club mix Ep v průběhu roku. Jejich první dlouhohrající album na sebe nenechalo dlouho čekat a v témže roce vydali Polydistortion také u 4AD. Následovalo album This Is Normal v 99´, o rok později antologie Gus Gus Vs. T-World.



Dále roku 2002 Attention, o rok později Mixed Live a loni již zmíněné album Forever a samozřejmě spousty vydaných singlů v mezičase. Gus Gus je kapela jež spolupracovala s umělci jako Mark Bell(LFO) či Ian Brown a remixovali skladby takových lidí jako: Björk, Depeche Mode, Moloko a mnoha dalších. Jejich styl je težce popsatelný a v průběhu let se vyvíjející. Gus Gus samotní o něm říkají “Techno without compromises”, avšak my říkáme hyper pop.

www.myspace.com/gusgus
www.creamfieldscentraleurope.eu
zavřít