Tchendos vydávají debut. Zadarmo

Vydáno 16.05.2008 | autor: redakce

Domácí skupina The Tchendos v nejbližší době vydá na vlastní značce Mr. Cucumber Records své debutové album Kill Death. Ještě než vyjde samotné CD, poskytnou The Tchendos album zdarma ke stažení.

Tchendos vydávají debut. Zadarmo Tchendos vydávají debut. Zadarmo

Skupina The Tchendos vznikla v roce 1996 jako pokračování projektu Mr. Cucumber. Na domácí hudební scéně se The Tchendos poprvé představili singlem Ajta krajta. Skupina spolupracovala s Ecstasy of St. Theresa, Ohm Square a Priessnitz, přispěla na soundtracky k filmům Anděl Exit a Samotáři a pro časopis Živel připravila kompilace Okurek I a Okurek II. Jako příloha tohoto časopisu vyšlo také jejich CD Future Sound of The Tchendos. V roce 2004, v Den obětí holocaustu, zorganizovali The Tchendos performance v pražském metru, inspirovanou pocity těch, kteří byli za okupace odváděni do koncentračních táborů.



Na performance navázal rozhovor na Radiu 1 v rámci pořadu Zátiší. V pořadu hovoří žena, která jako mladá dívka prošla koncentračními tábory Terezín a Osvětim. The Tchendos použili část rozhovoru a v roce 2005 vzniká slavná skladba Nedovedu pochopit. O skladbu projevuje zájem Židovské muzeum v Praze, které ji chce použít pro své vzdělávací programy. Muzeum také iniciuje vznik videoklipu ke skladbě. Režie klipu, který využívá archivní materiály z 2. světové války a ze současných nacistických demonstrací, se ujímá Bořivoj Hořínek.

Po jeho natočení o klip projevuje zájem společnost Člověk v tísni, která ho využívá v rámci projektu Varianty ke vzdělávání žáků základních a středních škol. Skupina sama říká, že toto je pro ni „větší odměna než jakákoliv hudební cena".
Album Kill Death si můžete od 19. do 26. 5. zdarma stáhnout na hlavní stránce Radia 1.
zavřít