Kytara napříč žánry startuje v říjnu

Vydáno 23.09.2008 | autor: redakce

Multižánrový festival Kytara napříč žánry se po roce vrací s velkými jmény kytarového světa. Mezi nejpoutavější vystoupení budou v průběhu října a listopadu patřit koncerty americké kytaristky Vicki Genfan či kytarového šamana Tommyho Emmanuela.

Kytara napříč žánry startuje v říjnu Kytara napříč žánry startuje v říjnu

Jedním z hlavních hostů letošního ročníku bude americká kytaristka Vicki Genfan. Tato slavná kytarová experimentátorka čerpá z jazzu, funku, popu, world music i dalších stylů, jenž propojuje na půdě své vlastní tvorby. V rámci Kytary napříč žánry vystoupí hned několikrát, v Praze se představí 19. 10. v Dejvickém a 24. 10. v Žižkovském divadle.

Již poněkolikáté v rámci festivalu navštíví Prahu také velký showman a jeden z nejoriginálnějších kytaristů dneška, Australan Tommy Emmanuel. Pro svou zcela jedinečnou a nenapodobitelnou techniku hry ve stylu finger-picking je ojedinělou osobností na světové kytarové scéně. Představí se 21. listopadu v sále Kongresového centra v Praze spolu s českým The Eve Quartet Prague.



Třetí hlavní hvězdou festivalu bude Bireli Lagrene. Narodil se v tradiční francouzské romské komunitě a od útlého věku projevoval mimořádné nadání ve hře na akustickou kytaru. Zpočátku přebíral zejména repertoár Django Reinhardta a již ve dvanácti letech absolvoval první turné. Později se inspiroval jazzem a setkal se s mnoha předními hudebníky, jako jsou Stéphane Grappelli, Benny Goodman či Benny Carter.

V současné době koncertuje především s tělesem Gipsy Project and Friends. „Koncert Bireli Lagrena nabídne zcela výjimečný pohled na romskou tradiční hudbu,“ říká Stanislav Barek, dramaturg festivalu. V Praze vystoupí 29. 11. v Lucerna Music Baru. „Pevně věřím, že trojice těchto jmen nadchne nejen příznivce hry na kytaru. Každý z umělců nabízí osobité a originální pojetí hry a ukazuje nové možnosti hraní na kytaru,“ dodává Stanislav Barek.

Kytara napříč žánry začíná 19. 10 a potrvá až do 29. 11.
zavřít