Tony Allen vystoupí v Praze

Vydáno 25.02.2009 | autor: PR

Legendární bubeník zahraje se svou kapelou ve středu 25. února v pražském Paláci Akropolis.

Tony Allen vystoupí v Praze Tony Allen vystoupí v Praze

Tony Allen položil společně s Felou Kutim základní kameny afrobeatu a dodnes patři k nejuznávanějším a nejvytíženějším bubeníkům. Je nestárnoucím hudebním katalyzátorem, který byl od 60. let do současnosti vždy ve správnou chvíli na správném miste. Fela Kuti o něm kdysi prohlásil, ze hraje jako pět bubeníku najednou, Brian Eno ho zase považuje za nejlepšího žijícího bubeníka vůbec.


Svá první samostatná alba natočil ještě v dobách, kdy byl druhým kapelníkem sestavy Fela Kuti & Africa 70s, se kterými natočil na 30 desek. V roce 1978 se osamostatňuje a od 80. let žije v Londýně a v Paříži, kde nahrává mj. s King Sunny Adém, Ray Lemou, Manu Dibangem. V roce 1985 vydává přelomové album N.E.P.A. Představuje nový hudební hybrid, který sám nazval afrofunk. Afrofunk je syntézou afrobeatu, elektroniky, dubu, rapu a R&B.

V posledních letech nahrává například s Air, Jarvisem Cockerem, Susheelou Raman, rapperem Ty nebo s Charlotte Gainsbourg. V r 2006 vyráží na turné se superskupinou The Good, The Bad And The Queen.

zdroj: Rachot
zavřít