Stimul přiveze metalové zabijáky

Vydáno 26.05.2009 | autor: PR

Ve čtvrtek 4. června vystoupí v pražském novogotického chrámu Sacré Coeur americká drone-metalová kapela Sunn O))). Support obstará Rakušan Pita.

Stimul přiveze metalové zabijáky Stimul přiveze metalové zabijáky

Kapela Sunn O))), kterou tvoří tvoří dvojice Stephen O´Malley (Khanate, Burning Witch, KTL) a Greg Anderson (Goatsnake, Burning Witch, Burial Chamber Trio), je největší současnou hvězdou experimentálního metalu a asi nejpodstatnějším artiklem vydavatelství Southern Lord. Jejich hudba se nestydí za svou stylovou příslušnost, ale dokáže opustit žánrová klišé a invenčně vstřebat vlivy dronového minimalismu, dark ambientu, noise nebo třeba laptopové elektroniky.


Kapela je pojmenována podle legendárních zesilovačů Sunn, jejichž logo O))) znamená šířící se zvuk. A právě zvuk hraje v dlouhých kompozicích Sunn O))) podstatnou roli. Tvorba kapely totiž opět vrací na scénu hudebního experimentu kytaru, ovšem v poněkud nezvyklé podobě: kytaru jako zdroj dlouhých dronů, tíživě pomalých zvukových stěn a zpětných vazeb, kytaru přivedenou do naprostého extrému. Živé koncerty tohoto dua bývají nezapomenutelnými zážitky - a to nejen proto, že připomínají okázalý pohanský rituál.

zdroj: Stimul
zavřít