Do Kácova se sjedou mistři d'n'b

Vydáno 26.07.2009 | autor: redakce

Fanoušky zlámaných beatů určitě potěší dvojice Angličanů Fabio a Grooverider, která na O2 Sázavafestu zahraje v noci z pátku na sobotu. Oba vystoupí v zastřešeném REPORT TENTU.

Do Kácova se sjedou mistři d'n'b Do Kácova se sjedou mistři d'n'b

Fabio a Grooverider lze bez debat považovat za pionýry žánrů drum and bass a jungle. Oba svou kariéru odstartovali již během 80. let, tehdy však ještě experimentovali převážně s hiphopem, soulem a dubem a to zejména na pirátském rádiu Phase One (v něm začínali kupříkladu i Colin Dale a Dave Angel). V roce 1991 získali oba stálé angažmá v londýnském klubu Heaven a právě zde se jim podařilo definitivně odprosit od vlivů amerického house a britského rave, které považovali za příliš uhlazené, žánr jungle tak byl rázem na světě (z něj se později vyvinul drum and bass).


 
Ačkoliv jejich popularita nadále rostla, tak se ani jeden z nich nenechal zlákat k tvorbě líbivých popěvků a v podstatě dodnes se oba snaží přicházet neustále s něčím neokoukaným a progresivním, některé jejich experimety se tak díky tomu mohou jevit již za hranicí snesitelnosti (Grooverider je například duchovním otcem techstepu a „systémáckého“ hardstepu. Fabio se zasadil o popularizaci umírněnějšího liquid funku). Oba se kromě producentské a DJské činosti věnují také svým vydavatelstvím: Grooverider stojí za labelem Prototype Years, Fabio vlastní label Creative Source. Oba byli navíc dlouho spjati se stanicí BBC Radio 1, kde pravidelně představovali novinky na „zlámané“ scéně. 

Grooverider a Fabio vystoupí v REPORT TENTU na O2 Sázavafestu 31. července.

tp
zavřít