REPORTÁŽ Z PUNKFESTU

Vydáno 28.06.2007 | autor: redakce

Již potřetí se konal open air PUNKFEST VE VOPICI. Z akce, která proběhla 30.6. v areálu vysočanského klubu Modrá Vopice, nám poslal svůj reportík Michal Sládeček.

REPORTÁŽ Z PUNKFESTU REPORTÁŽ Z PUNKFESTU

PUNKFEST VE VOPICI III
30.6.2004

Punkfest se opět konal v den vysvědčení a tak se ho mohli zúčastnit i lidé školou povinní, aniž by se museli obávat, jakže to druhý den budou vstávat.

Začátek akce byl psaný na 12.00, ale hrát se začalo až po 14. hodině. Počasí festivalu tradičně přálo a tak přišlo docela hodně lidí. Kapely byly stylově různorodé, a tak si mohlo přijít na chuť opravdu široké publikum. Pro HC příznivce tu byli slovenští Illegality a Extip, milovníci klasického punk-rocku očekávali například Totální Nasazení v čele s frontmanem Sváťou nebo na V.T. Marvina, jenž mají nového zpěváka.

Těšit se mohli i příznivci ska a rocksteady, protože na playlistu byli psaní punk-rock-a-billy Volant a rocksteady kapela Gang Nails, která však bohužel nedorazila. Velkým lákadlem byli němečtí She-Male Trouble a legendární Telex, který hrál v původní sestavě jen na tomto festivalu.

Kolem půl třetí se ozvaly první tóny, a to v podání punk-rockové formace KOHOUT PLAŠÍ SMRT. Měla smůlu, že šla na řadu jako první, protože v té době téměř nikdo netancoval, tedy až na pár mladých punks a jednoho vlasatého odvážlivce, který pogoval bez bot!

Potom se dostali ke slovu slovenští HC / punkeři ILLEGALITY, kteří měli teprve tři dny nového bubeníka Martina. Zkoušeli asi opravdu pilně, protože na jejich souhře to nebylo znát a když spustili hity jako „Závisť“ nebo „Semenačka“ byl kotel plný pogujících lidí. Následovali další Slováci PRINCOVIA, kteří dostali celkem velký prostor, protože kapela, která měla po nich následovat, uvízla v dopravní zácpě. Jedním z přídavků byl i jejich hit „Princovia z rozprávky“, který se objevil i na skvělé kompilaci Czech & Slovak Street Kids Volume II.

Po pohodovém tempu, který nasadili Princovia a jejich rozprávky, nastoupil EX-TIP a s ním hutný hardcore punk. Dalším účastníkem byl pardubický VOLANT, který kvůli časovému skluzu dostal ke své produkci jen 40 minut a to včetně výměny s předchozí kapelou a s přípravou. Zahráli jen sedm nebo osm písniček, a to bez jakékoliv zvukové zkoušky. Když pak jako jediný přídavek nabídli „Sněženky a bledule“, fans řvali nadšením a celá Vopice zpívala text s nimi.

Následovalo TOTÁLNÍ NASAZENÍ ze Slaného a jejich melodický punk-rock. Zazněly staré hity jako „Kanálník“, „Lety“ nebo cikánská „Hegeš more“, prokládané novějšími kousky z posledních dvou alb. Závěrečný přídavek „Černobílý svět“ si publikum muselo zazpívat samo! Kapela prý byla totiž už unavená a těšila se domů na fotbal!

V.T.MARVIN nastoupil hned vzápětí a startovali písní „Zasaď si sám“. Po Márvinech byla krátká pauza a lidé se šli rychle občerstvit před největším lákadlem festivalu – německými SHE-MALE TROUBLE. Krásná zpěvačka Carol La Rock rozjela pravou punk’n’rollovou show. Byl to velký zažitek, něco jako mix street-punkáčů Deadline z Anglie a street-rock’n’rollových Brassknuckle Boys z USA. Lidi pařili jak o život, skákali z pódia, dokonce spadla jedna zeď reprobeden, ale stejně se hrálo dál.

Po tomto skvostu ještě následovaly staré osvědčené punkové smečky jako TELEX, ŠANOV I a NEPŘICHÁZÍ V ÚVAHU, která v poslední době překvapuje svými starými hity upravenými do ska rytmu. Kolem půlnoci dohrála poslední kapela a unavení, ale spokojení návštěvníci se začali trousit domů, loučit se s kamarády se slovy „za rok zase tady“. Tak skončil třetí a asi nejpovedenější Punkfest ve Vopici.

Michal Sládeček
zavřít