Mikuláš letos přijede z Jamajky

Vydáno 05.12.2009 | autor: PR

V neděli 6. prosince vystoupí v pražském Lucerna Music Baru legenda dancehallu 80. let, Jamajčan Winston Foster aka Yellowman.

Mikuláš letos přijede z Jamajky Mikuláš letos přijede z Jamajky

Yellowman si v životě protrpěl mnohé. Začalo to hned poté, co se roku 1959 narodil jako albín a těm na Jamajce patří úplně nejnižší příčka společenského žebříčku. Jejich postižení je doživotním stigmatem, které svého nositele odsunuje na úplný okraj společnosti. Aby toho nebylo málo, Yellowman se ještě jako batole stal sirotkem a tak si prošel těžkým kolečkem opatrovnických ústavů, než skončil v proslulé Alpha Boys School, kde poprvé přičichnul k muzice.


Největší růst Yellowmanovy popularity se shodou náhod kryje s úmrtím Boba Marleyho a mnozí kritici se je snažili srovnávat. Jednalo se o pošetilou snahu, neboť Yellowman reprezentoval naprosto odlišný přístup a na rozdíl od Marleyho se vždy snažil především pobavit. Nevyhnul se tak pošklebkům za své texty, kterým mnozí vyčítali otevřený sexuální obsah či nedostatek hlubších myšlenek. Na druhou stranu, i Yellowman byl schopen strhujících svědectví o těžkostech života, jak dokonale doložil v Operation Radication či v Soldier Take Over.

V letech 1981 až 1984 byl Yellowman nezpochybnitelnou jamajskou jedničkou a prodával více desek, než kdokoli jiný. Během několika let nahrál nespočetné množství hitových singlů i dlouhohrajících desek. Yellowmanova lokální popularita dokonce přesvědčila společnost CBS Records, aby s ním, jako s prvním dancehallovým umělcem, uzavřela kontrakt. Ačkoli to nevedlo k velkému komerčnímu úspěchu, Yellowmanova hudba se dostala ke správným lidem a velmi ovlivnila rodící se hip hop.

   
Na Jamajce mezitím dozrála nová generace umělců a zájem o Yellowmana prudce opadl. Ta hlavní zkouška však na něj teprve čekala. Lékaři mu diagnostikovali rakovinu ústní dutiny s velmi špatnou prognózou. Přestože Yellowmanovi předpovídali jen půl roku života, dokázal se uzdravit, byť za cenu radikálního zákroku, při kterém přišel o půlku čelisti. Vrátil se i do hudebního businessu, ačkoli jeho popularita se nevrátila na předchozí úroveň. Musí se také obejít bez parťáka Fatheada, kterého zavraždili v roce 1987 na Floridě.

zdroj: Jahmusic
zavřít