Alan Parsons: mistr zvuku v Praze

Vydáno 14.12.2009 | autor: redakce

Alan Parsons se podílel na nahrávkách Beatles a Pink Floyd. Svůj hudební projekt představí 14. března příštího roku v pražském Kongresovém centru.

Alan Parsons: mistr zvuku v Praze Alan Parsons: mistr zvuku v Praze

Alan Parsons byl členem několika studentských kapel a stejně tak hrál na kytaru jako sólista. Jeho první zkušenosti ve studiu byly v západním Londýně, ve studiu EMI. Toho času měl velké štěstí. Mohl se totiž podílet na nahrávání alb Sgt. Pepper... a Let It Be od Beatles, což odstartovalo jeho kariéru zvukového inženýra. O spolupráci říká: „Nemohl jsem se dočkat, až objevím to tajemství při nahrávání jejich alba. Byl jsem poctěn a ohromen talentem samotných Beatles.
Alan Parsons se podílel i na projektu Apple Rooftop Session, kdy Beatles odehráli koncert na střeše budovy, ve které sídlila známá nahrávací společnost Apple Records.


Byl to jeden z nejúžasnějších dnů mého života. Vidět Beatles hrát pohromadě na střeše a zároveň sledovat nadšené kolemjdoucí. Kamery byly naproti přes ulici, na ulici, byly všude, to bylo neuvěřitelné. Alan Parsons spolupracoval i na přípravách alba The Dark Side Of The Moon pro Pink Floyd, za které byl poprvé nominován na cenu Grammy. Později se Alan, společně s Ericem Woolfsonem, rozhodl tvořit své vlastní tématické nahrávky a tím vznikl Alan Parsons Project. Ačkoli příležitostně hrával na klávesy, kytaru a zpíval vokály, projekt byl navrhnut jako forum pro rotující kolekci vokalistů a hráčů. 



Mezi hosty se tak objevili např. Arthur Brown, ex-Zombie Colin Blunstone, Steve Harley z Cockney Rebel, Allan Clarke z The Hollies a kytarista Ian Bairnson. Projekt debutoval v roce 1976 s Tales of Mistery and Imagination, kolekce byla inspirovaná tvorbou Edgara Allena Poea. Po pozdějším úspěchu Pyramidy v roce 1978 se Alan přestěhoval do Monaka – tato skutečnost ovlivnila album The Turn of a Friendly Card, rozjímání o gamblerství, nahráno v Paříži 1980. Následovala úspěšná alba Ammonia Avenue (1984), ze kterého pochází jeho nejznámější hit Don´t Answer Me, dále album Vulture Culture (1985), Stereotomy (1986) a Gaudi (1987).

V poslední době se Alanova tvorba rozvíjí jiným směrem do světa elektronické hudby. Na jeho posledním albu A Valid Path spolupracuje s kytaristou David Gilmourem z Pink Floyd.

zdroj: Makroconcert
zavřít