Hiphopový Dubioza Kolektiv v Praze

Vydáno 20.03.2010 | autor: PR

V pražském Paláci Akropolis vystoupí ve středu 24. 3. několik raperů a muzikantů pod společným projektem Dubioza Kolektiv. Těšte se na hip hop, reggae a bosenský folklór.

Hiphopový Dubioza Kolektiv v Praze Hiphopový Dubioza Kolektiv v Praze

Dubioza Kolektiv je společným projektem několika raperů a muzikantů,
kteří prožili jugoslávskou válku v bosenském Sarajevu a Zenici. Kapela
vznikla v roce 2003. Rychle získala ohlas v Bosně i sousedních zemích. Hned v roce 2004 koncertovala se svým mixem hiphopu, reggae, dubu, hardcore a bosenského folklóru na Olympijských hrách v Aténách a další pozvání na sebe nenechala dlouho čekat: vedle pravděpodobně všech významnějších festivalů v Bosně, Slovinsku a Chorvatsku vystupovali také např. na velkých evropských festivalech jako Eurosonic (Holandsko), Sziget (Maďarsko), Soča Reggae Riversplash Festival (Slovinsko), Rototom Sunsplash Reggae Festival (Itálie) nebo na oslavách listu l'Humanité v Paříži.

 

 

V říjnu 2005 absolvovali první 3 koncerty v ČR. Sarajevský label Gramofon vydal v dubnu 2004 první album Dubioza Kolektiv. Album získalo 11 nominací na bosenskou hudební cenu Davorin Award a zvítězilo ve 2 kategoriích: debut roku a inovace v hudbě a zvuku. V prosinci 2004 vychází EP Open Wide, které obsahuje 4 remixy od členů kapely a dalších bosenských DJs a 2 nové skladby, na kterých s nimi spolupracovali legendární dubový básník Benjamin Zephaniah a Mush Khan z britsko-pákistánských Fun-da-mental.

 




V dubnu 2006 vyšlo jejich druhé album Dubnamite a s ním live video Receive z festivalu Soča Reggae River Splash. Vydání alba skupina podpořila koncerty v Bosně, Slovinsku, ve Francii a v létě vystoupila také na několika českých festivalech, z nichž především vystoupení na Colours of Ostrava znamenalo pro kapelu obrovský úspěch. Díky tomu si kapela zopakovala vystoupení v Ostravě na prvních Zimních Colours. V roce 2007 se dále objevila na festivalech jako Balkan Trafik Festival a Couleur Cafe Festival v Belgii, Real Beat a Colour Meeting v ČR, nebo Green Valley Festival v Rakousku. Začátkem roku 2008 Dubioza Kolektiv vydala své zatím poslední album Firma Ilegal. Na rozdíl od předchozích desek je celé album nazpíváno bosensky, ale stejně jako dřív i zde se kapela vyjadřuje velmi kriticky a nevybíravě k politickým poměrům v současné Bosně. V prosinci skupinu opustila zpěvačka Adisa Zvekić.

Skupina se rozhodla nehledat náhradu, ale pokračovat ve zbylé sestavě. Ubylo
temných triphopových pasáží a přibylo elektroniky, zvuk se pročistil a ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, skladby a zvuk získaly ještě více na razanci a energii. Spolu s nepřeslechnutelným poselstvím o životě ve schizofrení realitě, korupci, neschopnosti a neochotě politiků změnit status quo poválečné Bosny, zní nyní Dubioza Kolektiv jako žádná jiná kapela na současné scéně.

zdroj: 100promoution
zavřít