Nejslavnější orchestr míří do Prahy

Vydáno 23.03.2010 | autor: PR

Duke Ellington Orchestra patří mezi nejslavnější hudební tělesa, o čemž se bude soubor pod vedením Barry Lee Halla snažit přesvědčit pražské publikum 21. dubna v Lucerně.

Nejslavnější orchestr míří do Prahy Nejslavnější orchestr míří do Prahy

Tento orchestr za poslední tři roky procestoval významné jazzové festivaly a kluby po celém světě, včetně Tokyo Jazz Festival, Cape May Jazz Festival, Cotton Club Tokyo, Jazz Alley v Seattlu či Blue Note v New Yorku, a nyní zavítá do České republiky. Edward Kennedy "Duke" Ellington (1899-1974) byl americký jazzový skladatel a pianista, jedna z nejdůležitějších postav jazzu 20. století. V jeho orchestrech se proslavilo mnoho jazzových hudebníků, mnoho z nich dalo tomuto orchestru přednost před svou sólovou kariérou.

I když byli sami často velmi pozoruhodní, byl to ale právě Ellington, kdo vtiskl orchestru výsledný tvar a zvuk a učinil z něj tak jeden z nejznámějších jazzových souborů vůbec. V letech 1926-27 nahrál mistrně interpretované skladby Black and Tan Fantasy a Creole Love Call. Od roku 1927 působil pět let se svým orchestrem v harlemském Cotton Clubu. Pro toto období jsou typické nahrávky Mood Indigo (1930) nebo Solitude (1934). Orchestr Duka Ellingtona účinkoval v r. 1929 v Gershwinově muzikálu Show Girl a v témže roce vznikl i filmový medailón Black And Tan.


V r. 1930 vystupují v komedii Check And Double Check a v r. 1932 ve filmu Dancers In The Dark. Svoje postavení si orchestr upevnil i v 30. letech, kdy vzniká řada skladeb jazzové “klasiky”, např. I Don´t Mean A Thing If It Ain´t Got That Swing (1932), Sophisticated Lady (1933), Caravan (1936), Prelude To A Kiss (1938) atd. Ellington byl také autorem rozsáhlejších suit a symfonických básní. Řada dalších děl vznikla především v průběhu 50. a 60. let. Ellington byl autorem asi 2000 skladeb, včetně několika muzikálů (např. Jump For Joy, Beggar´s Holiday).

Psal i scénickou hudbu a doprovod k filmům. Ještě před vypuknutím 2. světové války stihl se svým orchestrem projet celé Spojené státy i Evropu. Svůj orchestr vedl od roku 1923 až do své smrti v roce 1974. Po jeho smrti převzal vedení jeho syn Mercer Ellington, který zemřel v roce 1996. Od té doby vede tento orchestr Barry Lee Hall., Jr.

zdroj: MERSEY AGENCY
zavřít