Jazzfest Brno již příští týden

Vydáno 17.04.2010 | autor: PR

Od 21. dubna se Brno na několik dní změní v jazzovou metropoli a kromě špiček domácí scény přivítá i význačné hudební hosty z Evropy i USA. Přijede například George Duke či John Scofield

Jazzfest Brno již příští týden Jazzfest Brno již příští týden

Mistři improvizace a hudební vizionáři své umění představí na devátém ročníku tradičního JAZZFESTBRNO, který se letos uskuteční od 21. do 27. dubna. Hlavní festivalové hvězdy již tradičně reprezentují kolébku jazzu - USA. „Největší pozornost vzbuzují podle očekávání američtí velikáni George Duke a John Scofield. Vstupenky na oba koncerty nám mizí doslova pod rukama a na závěrečný galakoncert George Duke Band zbývá několik posledních míst,“ pochvaluje si dramaturg Vilém Spilka z pořadatelské agentury 24-7Promotions.

 


24. dubna v Semilassu vystoupí kytarový guru Kurt Rosenwinkel. Spolu se Standards Trio potěší návštěvníky svojí nenapodobitelnou interpretací perel z tradičního jazzového zpěvníku. O den později se publiku představí instrumentální a kompoziční talent z Polska, Pawel Kaczmarczyk. Mladý klavírista se svojí kapelou Audiofeeling Band s úspěchem do produkce zapojují prvky etnické hudby, jež dodávají klasickému jazzu moderní háv. Po nich nastoupí fenomenální francouzský saxofonista Emile Parisien, který u tuzemského publika aspiruje na pomyslný titul „Objev roku“. Současnou instrumentální extraligu představují také kytarová legenda John Scofield či pianista Dan Tepfer, jejichž koncert se uskuteční 26. dubna. Scofielda provází svoji pověst hudebního chameleona a pro tentokrát ve společnosti newyorské hudebnické elity nasadí masku jazzovou.

Zlatým hřebem festivalu i finálního galakoncertu se stane 27. dubna na hudební scéně Městského divadla Brno klávesový mág a zásadní producent posledních tří dekád George Duke se svou poutavou popjazzovou show. Závěrečný večer zahájí francouzský pianový virtuos Jean Michel Pilc s vynikajícím ruským basistou Borisem Kozlovem a legendárním bubeníkem Billy Hartem.

Kromě vystoupení zahraničních hvězd nabídne úvodní část festivalu tradiční klubové koncerty. Metro Music Bar a jazzklub U kouřícího králíka budou hostit jak zástupce české hudební scény, mezi kterými se objeví například Quartet Ondřeje Štveráčka, Ali’s Band, tak reprezentanty progresivního severského jazzu z Norska (Motif) a Švédska (The Stoner). Jana Koubková s kapelou Yandim Band festival oficiálně otevře 22. dubna. Novinkou obohacující festival o duchovní prostředí typické spíše pro gospel je sólový koncert brilantního varhaníka a „hammondkáře“ Ondřeje Pivce v kostele Husův sbor v Tyršově sadě v pátek 23. dubna. Neopakovatelnou atmosféru spontánních jamsessions zažijí kluby Starý Pivovar a Metro Music Bar.

Devátý ročník zastihuje JAZZFESTBRNO ve vynikající kondici. „Doufáme, že letošní program potěší všechny milovníky hudby a že se nám podaří překonat vysoko nastavenou laťku z předchozích ročníků“, dodává Vilém Spilka.


Program přehledně:


21. dubna /20:00 hod / Metro Music Bar
Ali’s Band  (CZ)

22. dubna / 14:00 hod / Janáčkova akademie múzických umění
The Stoner featuring David Dorůžka (SWE/CZ) – Workshop

22. dubna / 17:00 hod / Nová radnice – sněmovní sál
Slavnostní zahájení
Jana Koubková a Yandim Band (CZ)

22. dubna / 20:00 hod / Metro Music Bar
Motif (NOR)
The Stoner featuring David Dorůžka (SWE/CZ)

23. dubna / 20:00 hod / kostel Husův sbor, Botanická 1 (Tyršův sad)
Ondřej Pivec (CZ)

23. dubna / 20:00 / Bar u Kouřícího králíka
Pat’s Apes (CZ)
Ondřej Štveráček Quartet (CZ/SK)

24. dubna / 20:00 hod / Semilasso
Vojtěch Procházka Trio (CZ/NOR)
Kurt Rosenwinkel Standards Trio (USA)

25. dubna / 20:00 hod / Semilasso
Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band (POL)
Emile Parisien Quartet (FRA)

26. dubna / 20:00 hod / Semilasso
 Dan Tepfer Trio (USA)
John Scofield Jazz Quartet (USA)

27. dubna / 19:30 hod / Městské divadlo Brno
Závěrečný galakoncert
Jean-Michel Pilc Trio + Boris Kozlov + Billy Hart (FRA/RUS/USA)
George Duke Band (USA)

Předprodej vstupenek: Vstupenky je možno zakoupit v běžných předprodejích (např. Brněnské kulturní centrum, Indies, Wolf music a další), v prodejní síti Ticketportal nebo na pokladně Městského divadla Brno.

zdroj: Smart Communation
zavřít