Free Fest Troja 2010

Vydáno 25.04.2010 | autor: PR

V Troji opět zazní hudba. Na pravém břehu Vltavy, vedle bruslařské a cyklistické stezky, propukne třetí ročník jarního festivalu pod širým nebem Free Fest Troja 2010. To vše 15. května.

Free Fest Troja 2010 Free Fest Troja 2010

Vystoupí Navigators s čerstvě pokřtěnou deskou My Place a kapely United Heads či Segundo. Těšit se můžete dále na jambandy složené z DJ’s a jazzmanů nebo na sólové vystoupení dvojnásobného mistra České republiky v beat-boxu En.drua. Osvědčenou festivalovou tradici podtrhuje skutečnost, že zde není nutné platit vstupné.

 


Free Fest Troja se tradičně zaměřuje na hledání neobvyklých souvislostí mezi hudebními styly a žánry. Hudba, která se přirozeně proměňuje – „zní jinak a přitom blízce“ – to je základní charakteristika všech festivalových účinkujících. Na své si opět přijdou nejen ti, kteří přijdou, ale i tací, kteří přiběhnou, připlují, připlavou, přibruslí, přijedou na kole, dorazí prostřednictvím MHD či autem.

Jako hlavní hvězda festivalového dne vystoupí již v 18.00 (!) kapela Navigators, která představí svoji novou desku My Place. Návštěvníci Free Festu tak uslyší jejich nejnovější hudební počin na živo exkluzivně jako jedni z prvních.
 

 

Specifikem festivalu se od loňského roku stává fenomén „electric-jambandů“. Speciálně pro Free Fest Troja totiž vznikají nové improvizační kapely – jambandy využívající deejayiskou a jazzovou improvizaci. Vloni takto uzavřeli festival Tchendos DJ’s se zpěvačkou kapely Grape Hanou Říhovou, jazzovým trumpetistou Miroslavem Hloucalem a saxofonistou Ondřejem Zátkou. Letos se v první části festivalu představí DJ Heytos a na závěr vystoupí deejayiské trio CoEx. Zároveň s nimi uslyšíme předního českého jazzového saxofonistu Petra Kalfuse (člena Infinite Quintetu) a známého hráče na elektrickou kytaru Jiřího Šimka (dále hraje v kapelách S.O.I.L., NUO či Limbo). Není též vyloučeno, že se k nim přidají i další jazzoví muzikanti.

Posluchači by si rozhodně neměli nechat ujít bouřné veselí sobotního popolední ve společnosti nespoutané formace United Heads, která vlastní osobitý humor, hudební retro-image, a zároveň uměleckou aktuálnost současné pozdní postmoderny. Nechte se jimi zcela pohltit a užijte si tanec spolu s hudebními styly disco, funk a jazz. „Nevíme, odkud jsme přišli, ani kam jdeme. Jediné co máme, je poslání. Tím posláním je rozšiřovat fu nk celým vesmírem tak dlouho, dokud vesmír neskočí poslední krásnou šipku do hlubin prázdnoty...“

 



V loňském ročníku Free Festu Troja si získala velké uznání posluchačů beatboxová kapela Mako Mako, jejímž členem je dvojnásobný mistr České republiky v hudební disciplíně zabývající se imitací zvuků hudebních nástrojů pomocí mikrofonu, úst a tzv. looperu. Oním mistrem beatboxu, vracejícím se na festivalová prkna, ovšem v rámci svého one-man show, je hudebník s uměleckým jménem En.dru. En.dru je dále také mistr ČR a vicemistr světa v kategorii team beatbox s kapelou Beatburger band a vítěz Evropské soutěže 1st Marathon beatbox battle.

 

Styl elektronické taneční hudby zvaný jungle, ovšem hraný na živo, rozpustile a bez skrupulí. To je svérázné uskupení tří hudebníků saxofonisty Šimona Ornesta, basisty Jaroslava Kovaříka a bubeníka Tomáše Heriana, kteří si dohromady říkají Segundo. Tato kapela vám spolehlivě dokáže, že stylům v muzice se prostě meze nekladou. Samply, rytmika a basy společně se saxofonem vytváří netradiční sound, který vaše tělo rozhýbe a nenechá klidným.

 


Program 15. 5. 2010:

14.00 - 16.00 - DJ Heytos
16.00 - 17.00 - United Heads
17.00 - 18.00 - En.Dru
18.00 - 19.00 - Navigators
19.00 - 20.00 - DJ Heytos (EJB)
20.00 - 21.00 - Segundo
21.00 - 23.00 - CoEx (EJB)

Zdroj: Jazz et cetera
zavřít