Kihnoua propojí USA a Jižní Koreu

Vydáno 29.04.2010 | autor: PR

Dnes, ve čtvrtek 29. dubna, vystoupí v pražském Paláci Akropolis mezinárodní projekt Kihnoua, který míchá americkou avantgardu a tradiční korejskou hudbu.

Kihnoua propojí USA a Jižní Koreu Kihnoua propojí USA a Jižní Koreu

Iniciátorem převratného projektu, překračujícího hranice mezi kulturami i tvůrčími disciplínami, je hudební velikán americké avantgardy Larry Ochs, saxofonista a zakládající člen legendárního Rova Sax Quartetu. Trio Kihnoua založil s korejskou tanečnicí, zpěvačkou, i hráčkou na perkuse Dohee Lee a bubeníkem a elektronickým skladatelem Scottem Amendolou. Ten má za sebou spolupráci s muzikanty jako Bill Frisell, John Zorn, Johnny Griffin, Paul McCandless či Phil Lesh a zpěvačkami Madeleine Peyroux a Ninou Hagen.


Kihnoua znamená ve staré řečtině "změnu". Projekt, který vyjíždí na vůbec první evropské turné, boří hranice mezi Západem a Východem, mezi hudbou a tancem, i mezi elektronikou a akustikou. Napjatě očekávaným překvapením je vklad korejské zpěvačky Dohee Lee: korejská klasická hudba má podobně hluboké kořeny jako indická, ve spojení se západními hudebníky se uplatňují fascinující vlohy korejských umělců k improvizaci. Velkým obdivovatelem korejské hudební tradice byl například americký avantgardní skladatel John Cage.


zdroj: Rachot
zavřít