Bugge Wesseltoft: jazzový mág v Praze

Vydáno 19.05.2010 | autor: PR

Norský jazzový klavírista Bugge Wesseltoft vystoupí 16. června v pražském Paláci Akropolis. Koncert bude součástí nepravidelné hudební série Music Infinity.

Bugge Wesseltoft: jazzový mág v Praze Bugge Wesseltoft: jazzový mág v Praze

Bugge Wesseltoft (nar. 1964) je dokonalý jazzový samorost - na klavír uměl hrát již ve svých třech letech, ale všechno další formální hudební vzdělání tvrdohlavě odmítá a tvrdí, že sám je svým nejlepším učitelem. V šestnácti založil první punkovou kapelu a koupil si elektrický syntezátor Prophet-5, což je jeho celoživotní láska. Na úplném konci osmdesátých let debutoval na nahrávce norské popové zpěvačky Hanne Krogh, v té době už ale působil v několika jazzových tělesech. V roce 1990 přišlo první společné album s klasikem norského jazzu Janem Gabarekem.


V následujících letech jsou Buggeho syntezátory, klavír nebo varhany slyšet na desítkách desek od popu až po jazzovou avantgardu. V roce 1993 využívá nabídky festivalu v městečku Voss a pro svoji skladbu A Little War Story sestavuje svoji první vlastní kapelu, v níž je i trumpetista Nils Petter Molvaer. V roce 1994 Bugge zakládá sebevědomě nazvaný projekt New Conception of Jazz, s nímž odvážně překračuje hranice jazzové ortodoxie směrem k aktuálním trendům v klubové hudbě. House, techno, ambient, ale i hluková hudba nebo volná improvizace, to všechno Bugge přimíchává do výbušného energického koktejlu.


Výpravy po zákoutích jazzu a současné elektronické hudby zavedly Buggeho i ke spolupráci s takovými osobnostmi jako jsou francouzský klasik klubové hudby Laurent Garnier či kytarista John Scofield. V naší dekádě ho také výrazně ovlivnila indická hudba a s několika místními muzikanty založil i projekt Ragatronics. Jeho současnost jsou ale výhradně sólové aktivity – jako loňské album Playing. I na koncertech si vystačí s arzenálem nejrůznějších syntezátorů, samplerů a sekvencerů, které ho proměňují v dokonalou kapelu jednoho člověka.

zdroj: Palac Akropolis
zavřít