Swans: oživlý kult míří do Prahy

Vydáno 23.06.2010 | autor: PR

Američtí Swans zavítají v prosinci do pražského Paláce Akropolis. Kultovní projekt Michaela Giry se totiž vrací na scénu, chystá nové album a k tomu samozřejmě patří i koncertní turné.

Swans: oživlý kult míří do Prahy Swans: oživlý kult míří do Prahy

Málokterá kapela si během své kariéry udržela tak silný vliv jako Swans. Jejich kultovní status navíc nezmizel a nezeslábl ani po rozpadu v roce 1997. Formace kolem charismatického vizionáře Michaela Giry nyní hlásí velký návrat. Swans vydají na Girově labelu Young God Records ke konci léta zcela nové album a na sklonku roku vyrazí na evropské turné, jež počítá i s pražskou zastávkou 8. prosince.


Comeback Swans ale rozhodně nelze zařadit do škatulky rozpačitých reunionů z posledních let. Gira kapelu neoživuje z nostalgie po starých dobrých časech, ale kvůli znovu objevené touze „nechat se pohltit zvukem“, jak sám píše. Na Swans měl „fyzickou vzpomínku“ před několika lety během jednoho z koncertů Angels Of Light: „Kapela vytvořila doslova vlnu zvuku, která v mém těle okamžitě vyvolala rezonanci, jakou jsem zažíval jedině se Swans,“ říká Gira. „Pomyslel jsem si: Vidíš, Michaeli, Swans vlastně nebyli tak špatní, co?



Aktuální sestava Swans je Michael Gira, Norman Westerberg, Christoph Hahn, Phil Puelo, Thor Harris a Chris Pravdica. Kapela plánuje kromě nového materiálu přehrát i několik skladeb ze svého hlučného pravěku, kdy brutální zvuk Swans ještě nezjemňovala Jarboe. „Tohle není žádná připitomělá nostalgie,“ zdůrazňuje Gira. „Po pěti albech s Angels Of Light jsem potřeboval nový směr a tím směrem jsou teď Swans.

zdroj: Palác Akropolis
zavřít